BANKSY – WITHOUT LIMITS

Sunt gata să pun pariu că ai trecut de mii de ori pe lângă Arcul de Triumf, așa cum mai cred că ai văzut, cel puțin de sute de ori, imaginea fetiței cu balonul roșu în formă de inimă, fie în reproduceri graffiti pe ziduri din întreaga lume, fie pe tricouri din magazine. Nu-i așa că nici în Arc n-ai urcat și nici povestea imaginii n-ai aflat-o?

De ieri și până pe 27 octombrie, dacă urci în Arcul de Triumf vezi și expoziția „The Art of Banksy – Without Limits” și Bucureștiul de sus, mai frumos decât prin oricare alt filtru de Instagram.
 
Events a avut ideea acestei provocări de a redescoperi Arcul de Triumf, un simbol al Bucureștiului, prin această expoziție-eveniment a artistului graffiti care a schimbat definitiv rolul artei stradale, prin lucrările sale cu mesaje revoluționare.
 

 
 
Expoziția a plecat în 2016 din Istanbul și a ajuns la Paris (unde încă este deschisă), Amsterdam, Roma, Berlin, Tel Aviv, Toronto, Montreal, Milano. 50 de tablouri, fotografii, șabloane și obiecte 3D sunt instalate în interiorul Arcului de Triumf. Acest monument al Capitalei prinde astfel straie noi, diferite de cele pe care le vedem în manualele de istorie sau la Parada de 1 Decembrie. Devine poate cel mai „in” loc al Bucureștiului, o clădire în care urci cu respectul pentru istorie și cobori îmbogățit de ideea aceasta fresh și chiar de noile cunoștințe pe care ți le faci pe superba terasă.
 

 
 
Cât despre Banksy, revista Times l-a declarat unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă. Iar el este, desigur (!) un personaj anonim ale cărui opere sunt licitate pentru sume enorme. „Girl with ballon” – lucrarea a cărei poveste o puteți afla la expoziție, printr-un clip video – s-a autodistrus la doar câteva secunde după ce s-a vândut pentru 1,4 milioane de lire sterline. Dar povestea ei merge mai departe cu fiecare share al unei fotografii după vreo reproducere.
 
 

 
Eu îmi doresc să vadă această expoziție a unui artist de graffiti și mâzgălitorii zidurilor noastre și să lase sprayul jos. Îmi place din ce în ce mai mult sreet-art-ul, dar nu orice se întâmplă pe stradă ajunge artă!
 
 

 
Mergeți la Arcul de Triumf. Sau, dacă vă e mai ușor, la Cluj, în perioada 1 august – 3 noiembrie, la Casa Vaida Voevod.
 
Privind lucrările expuse, veți coborî din Arc cu altă stare. Iată preferata mea:
 
 

Detalii, aici

Top