LORENA CRINTEA: „ELSTAR ESTE DIN DRAGOSTE PENTRU CĂRȚI ȘI PENTRU OAMENI”

Lorena Crintea este o femeie independentă. Ca orice femeie frumoasă, a avut mai mult de demonstrat. Însă Regatul Cărților pe care l-a construit la Câmpina, Elstar, este nu doar un model de succes într-un business pe care alți antreprenori nici măcar nu îl pot susține pe linia de plutire, ci un exemplu că se poate face performanță promovând valori puternice. Elstar a început ca papetărie, a crescut ca librărie și s-a desăvârșit ca hub cultural. Merită să faceți un drum până la Câmpina, să vedeți cum arată o casă elegantă a cărților și să o cunoașteți pe Lorena! 

– Cine ești tu, Lorena?
Sunt o femeie împlinită, mamă a unui băiat de 20 ani, sunt fondatorul și administratorul firmei Elstar Group din Câmpina, o afacere locală alcătuită din două papetării și o librărie.

– Ești o femeie foarte frumoasă. Probabil te-ai obișnuit deja cu complimentele. A fost așa dintotdeauna? Ai fost mereu conștientă de frumusețea ta?
Dacă o femeie se îngrijește de felul cum arată și este atentă la modul în care se prezintă în fața oamenilor, aceasta va fi catalogată drept o femeie elegantă. Dacă o femeie este misterioasă și demnă, aceasta va fi catalogată drept o femeie atrăgătoare. Dacă o femeie este interesată de cunoaștere, dacă se străduiește să învețe în fiecare zi câte ceva nou, aceasta va fi catalogată drept o femeie inteligentă. Dacă toate aceste calități se împletesc, atunci femeia poate fi catalogată drept „o femeie frumoasă”. Eu m-am străduit tot timpul să îmbin toate aceste calități și să „lucrez” în permanență la cea mai bună variantă a mea. Nu am știut toate aceste lucruri de la bun început, dar le-am invățat, le-am urmat, iar rezultatul a fost unul satisfăcător.

– Când ești frumoasă, ai mai multe de demonstrat? 
Cu siguranță, da! Până ajungi la partea cu femeia catalogată inteligentă, e mult de muncă și de demonstrat. Trăim într-o lume în care superficialitatea lasă răni adânci… Din cauza promovării excesive a frumuseții fizice, mult mai mult decât promovarea valorilor care contează de fapt, oamenii nu mai văd clar ceea ce contează cu adevărat. De asemenea, misoginismul încă există printre noi… Dar am știut întotdeauna ce îmi doresc, am trecut peste piedici, mi-am păstrat coloana vertebrală dreaptă și am ajuns acolo unde mi-am propus, fără compromisuri și fără să mă las atinsă de răutăți.


 
– Ai un business de succes și cu… tradiție. Când ai înființat Grupul Elstar? Ce știai despre acest business? 
Am pornit în anul 1995, într-un spațiu închiriat, cu o mică papetărie pe care treptat am dezvoltat-o cu multă răbdare, implicare și multă dragoste, iar câțiva ani mai tarziu, am amenajat o librarie la etaj, un spațiu cochet pe care am hotărât să-l dedic cărților… Încetul cu încetul, am reușit să cointeresez mai multe edituri cu care colaborăm de atunci și până în prezent. Ulterior, pe măsură ce Elstar s-a extins la cel de-al doilea magazin, ideea a fost de a oferi cărților un spațiu mai amplu, central și prietenos, care să le pună în valoare cu adevărat. Astfel că visul meu s-a împlinit in urmă cu trei ani, la 11 februarie 2018, când am reușit să dau un contur real ideilor mele și am deschis noua librarie, prin extinderea papetăriei. Am fost foarte fericită să văd că librăria nu a trecut neobservată și relativ rapid am primit multe reacții pozitive. Mi-am dorit un loc cald și primitor, mic și cochet, cu scară și fotolii, să poți sta liniștit să răsfoiești o carte, să te simți ca acasă, într-o atmosferă de căldură și liniște sufletească, un loc care să schimbe imaginea despre librăriile clasice și să atragă cât mai multe persoane către lectură, fie ei adulti sau copii. Când am deschis, nu știam mare lucru despre afaceri și nici despre papetărie, decât la modul general, dar am plecat la drum cu multă ambiție și dorința de reușită. Înainte de a deschide, m-am pus în locul unui client și m-am întrebat: ce are nevoie acesta pentru a deveni client loial? Și mi-am răspuns: clienții vor lucruri de calitate, care să respecte raportul calitat-preț. Vor noutăți și produse potrivite pentru fiecare sezon în parte. Vor o gamă diversificată de produse, care să corespundă nevoilor diferite ale fiecăruia. Își doresc respect si înțelegere din partea personalului. Au nevoie de sfaturi si ajutor profesional. Vor un mediu cald, curat și plăcut. Am încercat să combin toate aceste detalii, am învățat în fiecare zi câte puțin, ne-am ascultat clienții si am fost receptivi la nevoile și dorințele lor, astfel încât am devenit ceea ce suntem azi, îndrăznesc sa spun un brand la nivel local.

– Oamenii din jurul tău te-au încurajat sau dimpotrivă?
Întodeauna, în viață, există două tabere… Tabăra cu cei care te susțin, te ajută, te încurajează, îți sunt alături în orice moment și tabăra celor care încearcă să te tragă în jos, care ar vrea să te vadă eșuând și care nu se vor bucura niciodată pentru tine și reușitele tale. Important este să poți face deosebirea între oamenii din cele două tabere… Am avut parte de oameni care făceau parte din ambele tabere… și nu mi-a fost ușor, însă le mulțumesc tuturor, pentru că așa am devenit omul care sunt astăzi.
 
– Cum a fost ziua în care ai afișat primul semn „deschis” la Elstar?
Emoțiile din ziua respectivă au ajuns la nivelul emoțiilor de când am aflat că voi deveni mamă… Genul acesta de emoții sunt cele pe care nu le uităm niciodată. Sunt emoții care amestecă teama cu fericirea, împlinirea cu incertitudinea, realitatea cu visele… A fost o zi minunată, ziua unui început, ziua în care Elstar Group a luat ființă si a devenit o parte din mine!

PUR ȘI SIMPLU IUBESC CĂRȚILE

– De ce ai ales acest domeniu?
Poate părea ciudat, dar totul a plecat de la hârtia de scris… de la unica folosință a hârtiei… de la rulajul de hârtie văzut ca afacere… Copiii folosesc hârtie, adolescentii de asemenea. Adulții folosesc hârtie, toată lumea folosește hârtia de scris sau de copiator! La scoală… acasă… la birou… lumea are nevoie de hârtie sub diferite forme. Și de aici a plecat ideea… Pentru a folosi hârtia, ai nevoie de un instrument pentru scriere și de aici o întreagă avalanșă de idei și produse derivate și legate între ele! Apoi am descoperit cât de frumos este și cât de mult iubesc acest domeniu de activitate, ca pe un om pe care l-am descoperit treptat, care nu a încetat niciodată să mă surprindă, care m-a învățat ceva bun tot timpul și care mi-a fost alături necondiționat. Iar librăria a luat ființă pentru că pur și simplu iubesc cărțile.

– Cum ai reușit să rămâi în top?
Investind permanent în dezvoltare. E ca într-o poveste de dragoste dintre doi iubiți. Dacă doar unul oferă și celălalt doar primește, nu va funcționa decât pentru o perioadă scurtă de timp. Am investit în oamenii cu care am lucrat de-a lungul timpului, am investit în tehnologie pentru a fi tot timpul în pas cu noutățile, am investit in locații pentru a face un spatiu plăcut pentru clienții care ne trec pragul. Chiar dacă ai succes, trebuie să continui să crești și să devii mai bun. În afaceri, nu există linie de finish. În plus, singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci!

– Faptul că businessul tău e în Câmpina, e un avantaj sau un dezavantaj?
Câmpina a fost declarată localitatea cu cei mai mulţi intelectuali la suta de locuitori din România, este orașul cu cele mai multe zile însorite din an, astfel că aceste două aspecte mă fac sa cred că alegerea mea de a deschide o afacere aici nu poate fi decât un avantaj. Dar cel mai mare avantaj este faptul că aici m-am născut, am copilărit și m-am dezvoltat, aici locuiesc părinții mei! Iubesc Campina si câmpinenii!!! Sunt oameni calzi și prietenoși, oameni dornici de cultură și iubitori de frumos! Deci, clar e un avantaj!

– Te-ai gândit să îți muți viața la București?
Da, însă gândrile de a lăsa în urmă un mediu cald, cunoscut si prietenos pentru unul necunoscut și mult prea agitat, m-au făcut să renunț la idee. Într-adevăr, capitala are avantajele ei, piața de desfacere este mult mai mare, sunt oportunități nelimitate și o viață socială mult mai bogată, dar am preferat să rămân în locul unde mă simt din toate punctele de vedere ACASĂ.

– Încotro crezi că se îndreaptă piața de carte din România?
Poate că sunt prea optimistă, dar eu cred că după o scădere drastică a numărului iubitorilor de carte în ultimii ani, lucrurile încep să se schimbe. Încet, încet, oamenii încep să se apropie din nou de cultură, de cărți și de liniștea pe care acestea le oferă. În „carantihnă” oamenii au inceput să redescopere plăcerea cititului. Deși există o luptă permanentă între gadget-uri și cărți, eu cred că există loc în viețile nostre pentru ambele. Întotdeauna am considerat că trebuie să evoluăm odată cu timpul, dar niciodată să nu ne uităm originile. Continui să sper că piața de carte din România se va redresa, va crește și va ajunge la un nivel de care să nu ne mai fie rușine. De aceea, trebuie susținută educația cu toate mijloacele prin care putem, iar copiii să fie îndrumați de către părinți și profesori către lectură și studiu!

O LIBRĂRIE NU AR PUTEA FI UN BUSINESS DE SINE STĂTĂTOR ȘI PROFITABIL, FĂRĂ O PAPETĂRIE

– Oamenii cumpără cărți sau mai degrabă obiecte de papetărie? De fapt… o librărie ar reuși să existe ca business fără componenta „papetărie”?
Deși mi-aș dori să răspund că oamenii cumpără mai mult cărți decât obiecte de papetărie, nu este așa… O librărie nu ar putea fi un bussines de sine stătător și profitabil, fără o papetărie. Probabil doar ar supraviețui și asta foarte greu și cu foarte multe sacrificii. Aici nu vorbim despre librăriile mari, cu renume în domeniu, deși chiar și acestea au fost greu încercate în ultima perioadă. Sperăm că lucrurile se vor schimba. Până atunci, librăriile și papetăriile vor continua să trăiască într-o  simbioză perfectă, până când librăriile vor fi mai căutate și se vor putea susține individual.

– Cum ai resimțit anul 2020? Ce perspective sunt pentru 2021?
Anul 2020 pentru mine a fost o provocare imensă și o luptă pentru supraviețuire. Cu toții am simțit teama de necunoscut și frica pentru ceea ce va urma. Cand Pământul „s-a oprit”, eu am continuat să lupt! Să lupt pentru comunitatea care avea nevoie de noi, să lupt pentru echipa mea care avea nevoie de un venit sigur și constant, să lupt pentru sănătatea familiei mele. A fost foarte greu, dar sunt fericită că am reușit să trecem cu bine. Comunitatea a găsit la noi în permanență ușile deschise! Pentru a veni în sprijinul clienților, pe toata perioada stării de urgență am făcut inclusiv livrări la domiciliu.
Angajații mei și-au păstrat locurile de muncă, iar sănătatea nu ne-a fost afectată de virusul care ne-a schimbat viața.
În 2021 voi continua… să lupt! Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce îți dorești, meriți ceea ce ai… Perspectivele sunt oarecum neclare, ce știu este că din punct de vedere profesional vom continua să susținem educația. În general, cred că dacă îți dorești o viață împlinită, trebuie să știi ce vrei, să crezi că poți obține, să faci acțiuni aliniate cu dorința și să-ți iei alături oameni care să te susțină. În 2021 vreau sa fac tot ceea ce mi-a lipsit în 2020. Pe primul loc sunt călătoriile, întâlnirile cu prietenii și multă interacțiune socială. Mi-e dor să descopăr lumea din nou. Să mă bucur de lucrurile mici pe care înainte, în vâltoarea vieții, în continuă mișcare și viteză, am uitat să le mai apreciem.

CĂRȚILE PENTRU COPII SUNT CEL MAI BINE VÂNDUTE

– Ce cărți se vând cel mai bine?
Cărțile pentru copii sunt cel mai bine vândute. Fie că sunt cărți de basme și povești sau cărți cu activități pentru diferite categorii de vârstă, fie că sunt culegeri sau caiete auxiliare, acestea sunt cele mai căutate. Le urmează cărțile din bibliografia școlară și apoi beletristica și ficțiunea pentru adulți. Istoria, filosofia și dezvoltarea personală se clasează, din păcate, pe ultimele locuri.

– România e atipică dintr-un anumit punct de vedere. În alte țări, în topul vânzărilor sunt scriitorii naționali. La noi, cei mai bine vânduți par a fi străinii. De ce?
Motivele nu sunt clare. Nici nu am aprofundat acest subiect. Știu însă că avem scriitori geniali și e păcat că nu sunt atât de citiți precum cei străini. Unul dintre motive ar fi promovarea slabă a autorilor români. Nu mai știm să ne promovăm valorile. Nu mai știm care ne sunt valorile. Am uitat să ne ajutăm, să ne sprijinim, să ne susținem. Un alt motiv ar fi anii comunismului în care doar visam la străinătate. Am rămas cu ideea că ceea ce se află dincolo de granițe e mult mai bun și mai frumos față de ceea ce avem noi. Așteptăm generațiile care vin din urmă, să aibă altă viziune asupra lucrurilor. Sperăm că ei vor fi cei care vor înțelege și vor demonstra că pentru a fi fericit în țara ta trebuie să o susții, să o ajuți și să o respecți. Toti avem nevoie de o schimbare de mentalitate și nu doar in ceea ce privește cărțile, cultura, ci in toate domeniile. Iar această schimbare trebuie sa înceapă cu noi, cu fiecare în parte. De la copii la adulți. Eu cred în puterea exemplului și fiecare trebuie sa dăm exemple pozitive, în fiecare zi. Doar așa vom reuși să schimbăm ceva.

– Librăria Elstar a devenit și un Hub Cultural. Sprijini pro bono oamenii de cultură din comunitate. Cum ți-a venit ideea să dezvolți și acest palier?
Motto-ul nostru este: „Elstar susține educația”! Înainte de a sprijini oamenii de cultură din comunitate, ne-am alăturat școlilor și grădinițelor, prin organizarea de evenimente pentru copii, a diverselor activități de creație, de la felicitări pentru mămici, la mărțișoare, picturi și modelaje din plastilină și quilling. De asemenea, petrecerile cu concursuri, premii si multă distracții de 1 Iunie deveniseră și ele o tradiție pentru copiii din Câmpina și împrejurimi. Apoi a apărut Librăria Elstar și spațiul ei deosebit, care și-a atras singură idei de colaborare. Ideea noastră a fost aceea de a invita copii alături de profesorii lor pentru o oră de lectură desfășurată în alt spațiu decât cel de la școală, astfel încât aceștia să se apropie încet, dar sigur, de bucuria de a citi.
Apoi a venit propunerea istoricului și scriitorului câmpinean Codruț Constantinescu de a organiza serate culturale. Ideea a prins foarte bine si deja ne bucurăm de un număr de 33 de serate, organizate la Librăria Elstar. De la începutul anului 2021, am intrat într-un nou proiect, „Tête-à-Tête” – o serie de interviuri cu oamenii din Câmpina și nu numai, care activează în divese domenii. Se filmează in Libraria Estar și mai apoi sunt transmise prin intermediul paginilor de Facebook și pe Youtube. Ne bucurăm de fiecare proiect în parte, suntem în permanență deschiși la noi idei de proiecte și activități și suntem mândri că putem pune umărul la dezvoltarea activității culturale a comunității.

FIECARE OM ESTE RESPONSABIL PENTRU AMINTIRILE SALE

– Ce pasiuni ai dincolo de „Regatul” tău cu cărți?
Să descopăr lumea! Din Regatul meu de cărți descopăr lumea așa cum au vazut-o alții. Când timpul îmi permite, îmi place să o descopăr cu ochii mei. Să simt aromele lumii cu propriile mele simțuri. Călătoresc, pentru că îmi place să-mi fac amintiri. Amintirile sunt singurele bogății pe care le putem purta cu noi pentru tot restul vieții. Fiecare om este responsabil pentru amintirile sale. Eu le vreau din toată lumea! Îmi place să călătoresc și pentru că mi se pare fascinant cum tradițiile unui popor pot fi atât de diferite. Ador să beau o cafea în centrul orașului pe care îl vizitez și să observ cultura și tradițiile fiecărui popor. Îmi place calmul francezilor, agitația și mâncarea italienilor, opulența locuitorilor din Dubai. Fiecare loc are ceva aparte și pentru mine este minunat să le descopăr. O altă pasiune este design-ul interior. Ador să combin culori și texturi, să mă joc cu forme și materiale. Ador să așez totul într-o armonie perfectă, armonie ce îmi aduce liniște în minte și în viață. Cu siguranță, dacă nu aș fi avut șansa să fiu un antreprenor de succes, aș fi fost negreșit designer de interior.

– Tocuri sau balerini?
„Tocurile sunt cele mai frumoase complimente pe care le putem aduce picioarelor noastre”. 🙂 Pentru mine, tocurile reprezintă esența feminității. Odată cu ridicarea pe tocuri, femeia proiectează în fața bărbaților o imagine captivantă. Tocul este cultură, curent, filozofie, dramă și destin. Tocul este începutul sfârșitului dominației bărbaților. Tocul este salvatorul femeii și declanșatorul matriarhatului. Clar iubesc tocurile! Atunci când nu port tocuri, nu aleg balerinii, ci pantofii sport sau ghetele.

– Vacanțe în orașe aglomerate sau pe plaje pustii?
Depinde de stare, de oamenii care mă însoțesc și de perioada din an în care aleg să călătoresc. Vacanțele în orașele aglomerate sunt vacanțele pe care le petrec cu un grup restrâns de prieteni. Aleg aceste vacanțe cand debordez de energie, când pun distracția pe primul plan, când simt nevoia să socializez mult, să am activități diversificate și vreau să mă incarc cu multă energie pozitivă. Plajele, nu neapărat pustii, le aleg când vreau să mă regăsesc pe mine. Când vreau să mă deconectez de tot ce înseamnă stres și agitație, haos și neliniște. Îmi place sa mă conectez cu marea… pentru că am văzut marea când era furtună și vânt, am văzut-o când era calmă și liniștită și în toate aceste moduri m-am recunoscut pe mine!

– Femeile puternice sunt greu de cucerit?
Prefer termenul de femeie independentă, pentru că, în general, după acest aspect o femeie este catalogată puternică sau nu. Femeia independentă nu are nevoie de cineva care s-o completeze neapărat, pentru că ea este desavârșită și mulțumită cu sine. Rețeta fericirii ei este o viață complexă, cu o carieră importantă și hobby-uri pe care și le întreține.
Până și super-femeia independentă are slăbiciuni. Doar că ea nu lasă aceste puncte slabe să-i distrugă viața, ci le înfruntă cu încredere și cu naturalețe. O femeie independentă fuge de superficialitate, de vorbe goale și știe să aprecieze gesturile mici, care contează.


 
– Ce este, pentru tine, Dragostea?
Dragostea, este viața însăși! Suntem dependenți de dragoste de când ne naștem. Dragostea nu stă în cuvinte, în poezii, în promisiuni. Dragostea se naște în adâncul sufletului, este profundă și necondiționată. Cand două persoane simt dragostea la fel, atunci se naște marea iubire, aceea trainică și adevărată.

– Ce vis îți dorești cel mai mult să împlinești?
Visuri am multe… pentru că doar aspirația spre ceva, indiferent ce ar fi, face viața frumoasă! În rest…totul este relativ, efemer și în continuă schimbare. Acum îmi doresc să dispară acest virus care ne-a schimbat viețile și să revenim la normal, într-o lume mai înțelegătoare, mai blândă, mai calmă, mai frumoasă, mai atentă la nevoile celuilat. De asemenea, ca orice mamă, îmi doresc sa-mi văd băiatul împlinit și fericit, cu un viitor sigur și frumos.

– Când ți-a fost cel mai greu?
Fiecare dintre noi am murit și am înviat de mai multe ori în viață, atinși de oameni sau de evenimente. Am pus deoparte, am luat-o de la capăt, ori de câte ori a fost nevoie. Am adormit cu visul și ne-am trezit cu realitatea. Și nu ne-am descurajat. Am suferit și am zâmbit. Așa e viața și accept asta! În viață nu contează ce ai sau ce nu ai, nu contează ce ți se întâmplă sau nu, important este să ai pe cineva alături ca să te susțină când îți este cel mai greu… Foarte greu mi-a fost la declanșarea pandemiei, cand școlile s-au închis, evenimentele s-au anulat și nimeni nu știa ce va urma și incotro se va îndrepta omenirea… Dar am trecut peste tot ce a fost mai greu și privesc cu optimism către viitor.

– Dar cel mai bine?
Binele îl simt și mă bucur zilnic de el. Îl simt în ceașca de cafea dimineața, când mă las învăluită de aroma ei și mă bucur de o nouă zi. Îl simt când intru în magazinele Elstar și mă bucur de toate realizarile mele. Îl simt când sunt înconjurată de prietenii mei dragi și mă bucur de fiecare moment petrecut împreună. Îl simt când îmi strâng copilul în brațe și mă bucur de relația noastră specială.

– Când toate cărțile se vor muta pe tablete, cum vor arăta librăriile?
Fără cărți nu ar exista librăriile… Nu vreau să mă gândesc că ne poate fi furată această bucurie. Nu vreau să cred că o carte poate fi înlocuită de un gadget, să nu poți simți textura paginii, să nu te poți bucura de mirosul de carte când întorci fila… Recunosc că nu pot citi o carte în format electronic. Pur și simplu își pierde farmecul… Știu că există o mulțime de aplicații și gadget-uri care încurajează cititul electronic, dar nu le pot folosi în acest scop. Susțin tehnologia și evoluția ei, dar în ceea ce privește lectura, prefer clasicul.

– De ce să venim la Elstar?
Pentru că Elstar este mai mult decat o librărie sau o papetărie. Este un spațiu deosebit, care te întâmpină oricând cu căldură și prietenie. Pentru că Elstar este din dragoste pentru cărți și pentru oameni. Este pasiune pentru acest domeniu și respect pentru client. Este calitate și diversitate. Pentru că Elstar este o echipă. O echipă minunată, orientată către client, o echipă veselă și responsabilă, gata oricând să sară în ajutor clienților. O echipă de oameni care mi-au fost mereu aproape și căreia îi mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul si înțelegerea pe care am avut-o din partea lor.

Top