STEFANO STIPITIVICH, DIRECTOR ARTISTIC LA CAFFÈ FLORIAN: „A FOST ÎNTOTDEAUNA CAFENEAUA VENEȚIENILOR!”

Merg la Veneția cel puțin o dată pe an. Pare un clișeu să spun că frumusețea acestui oraș îți taie respirația… Totuși… Am trăit acolo emoții fără seamăn, am descoperit fiecare colț al acestui oraș nu doar purtându-mi pașii pe acolo, ci și inima. Veneția o să fie întotdeauna locul de care-mi va fi dor și o să am mereu aceeași uimire în privire atunci când voi călători spre acest oraș. Unul dintre locurile mele preferate în Veneția este Caffè Florian, cea mai veche cafenea din lume, locul unde Alexandre Dumas sau Charles Dickens, Andy Warhol sau Grace de Monaco puteau fi văzuți printre clienții obișnuiți. Când am vizitat Veneția, de data aceasta, am avut ocazia să-l întâlnesc pe Stefano Stipitivich, Directorul Artistic al Caffè Florian, care m-a introdus în partea neștiută a poveștii acestui loc pe care este fascinant să-l vizitezi. Bucurați-vă de poveste!

Foto: Caffè Florian

– Caffè Florian din Veneția este cunoscută în toată lumea ca fiind cea mai veche cafenea din istorie. Sunt curioasă, pentru că a fost nevoie să se ridice acest brand, este o tradiție în ceea ce privește angajații? Angajați pe oricine are calificarea necesară pentru o astfel de etichetă sau a fi candidat pentru un post la Florian presupune mai mult?
În mod cert, personalul nostru este bine pregătit din două puncte de vedere: cum interacționează cu clienții, propunându-le produsele noastre – și, la acest aspect ne concentrăm atenția pe modul în care se îmbracă și în care se comportă – și, din celălalt punct de vedere, organizăm cursuri de pregătire în cadrul cărora le explicăm istoria noastră și tradițiile Veneției. Deci, se poate spune că este o adevărată școală pentru cei care vor să lucreze la Caffè Florian, care este aproape un muzeu.

– Toţi angajaţii sunt italieni?
Da, aproape toţi. Majoritatea. Să spunem că 80%.

– Cel mai vechi, cel mai în vârstă?
Eu sunt! Glumesc! Cel mai vechi angajat este aici de 35 de ani. Numele lui este Michele.

– Lucrează aici vreun român?
Nu. Nu am avut solicitări din România.

– Nici măcar pentru programul artistic?
Cred că a fost cineva pentru Il Laboratorio. Da, a fost un patiser. A studiat aici. Dar pentru programul artistic nu am avut niciun român care să se implice.

– Ce îmi puteţi spune despre designul interior de la Florian? Atmosfera pe care o aveti aici este unică…
Caffè Florian a fost înfiinţată în 1720. La mijlocul secolului ai XIX-lea, noii proprietari de atunci au refăcut complet interiorul. Deci, tot mobilierul pe care îl vedem astăzi a fost făcut atunci. Complet înnoit! Deci, noii proprietari au aruncat tot ce a fost înainte de sosirea lor şi au adus un aer nou la Caffè Florian, cel pe care îl avem şi astăzi. Arhitectul de interior al acelei perioade era Ludovico Cadorin, cel care a revoluţionat complet cafeneaua. A lucrat, de asemenea, la Teatro La Fenice şi la alte clădiri importante ale Veneţiei. Dar ce este important de ştiut este că tot ce vedem astăzi la Florian – de la podele la pereţi şi tavane a fost realizat complet la mijlocul secolului al XIX-lea.

– Caffè Florian ia în considerare o nouă renovare?
Caffè Florian este ca Turnul Eiffel. Când terminăm de renovat partea de sus, trebuie să începem din nou, de la bază. De exemplu, unul dintre saloane a fost renovat acum 25 de ani. Cea mai recentă sală renovată este cea numită Uomini Illustri, care a fost renovată acum 7 ani, în 2012. Veneţia pluteşte pe apă, deci apa intră uneori în cafenea. Acesta este motivul pentru care a trebuit să refacem podeaua. Deci, apa este pretutindeni. Sarea trece prin materiale, deci suntem nevoiţi să intervenim, din când în când. Procedura nu este deloc ieftină – trebuie să punem la loc foiţa de aur, să refacem pictura…

– Cum alegeţi profesioniştii care se ocupă de restaurări?
Toate monumentele din Veneţia depind de un responsabil de stat, care se asigură că nu se schimbă nimic. Se numeşte „soprintendenza i beni artistici del Veneto”. Deci, când avem un proiect de restaurare, îl încredințăm profesioniștilor care sunt aleși dintr-o listă oficială de restauratori profesioniști din Veneția. Nu putem alege pe nimeni altcineva, bazându-ne pe alte argumente. Cu siguranță, nu! Cel pe care îl alegem să restaureze cafeneaua trebuie să prezinte proiectul și să aștepte aprobarea. Altfel, nu putem face nimic.

– Știm cu toții că Florian este cea mai veche cafenea din lume. Dar este vreun document oficial care să ateste acest lucru, în afara tradiției care a străbătut generațiile?
Republica Veneția a avut dintotdeauna tradiția de a păstra documente. Orice document – public sau privat – poate fi găsit la Arhivele Istorice. Mărturia despre o cafenea în Veneția o avem din niște documente oficiale în care este scris faptul că prima navă care transporta cafea a ajuns în 1638. În ceea ce privește existența lui Floriano Francesconi, avem documente care arată că el a scris despre arta care aparținea celor care distilau și pregăteau cafeaua. Din aceste documente reiese faptul că era o persoană importantă a acelor vremuri. Dovada inaugurării Caffè Florian în 1720 este atestată de o serie de declarații oficiale care sunt în Arhive. Dar cele mai interesante două argumente sunt două tablouri – unul de Canaletto și altul de Guardi. Cred că unul este la Victoria and Albert Museum și celălalt într-o colecție privată. Titlurile lor fac referire la Caffè Florian. Deci nu ar putea exista o dovadă mai clară decât acestea.

– Aveți o rețetă – poate chiar una secretă – care a fost păstrată de la primul moment al existenței acestei cafenele?
Nu, nu avem. Din timpurile trecute avem doar documente istorice, nu obiecte sau rețete.

– Pentru un străin care vă vizitează, care este cel mai interesant produs pe care ar trebui să îl guste de la această cafenea?
Bineînțeles, cafeaua noastră. În primul rând, cafeaua noastră, pentru că tradiția vine din 300 de ani de istorie. A vem o gamă foarte largă de produse. Dar, într-adevăr, tradiția este despre cafea. Nu este aceeași din 1720, pentru că procedeul de a prepara cafeaua s-a schimbat complet. În 1720, cafeaua se pregătea cum se face astăzi în Grecia. Astăzi avem espresso, care, în mod evident, este un alt produs care a evoluat. Da, avem o întreagă tradiție despre modul în care preparăm cafeaua. Mașina trebuie să fie curată. Cantitatea de cafea trebuie să fie perfectă, amestecurile la fel… Este o întreagă poveste în spatele unei cești de cafea!

– Aveți un furnizor special de cafea?
Da. Avem un amestec special pe care l-am creat și l-am ales împreună cu furnizorul nostru. Din acest motiv, avem o singură mașină de amestecat cafeaua: este una care este doar a noastră, deci cafeaua care vă este servită la Caffè Florian o puteți gusta doar la Caffè Florian! În Veneția și, desigur, la cafenelele pe care le-am deschis în Asia. De când am devenit un brand, am deschis cafenele în China și Taiwan. Faptul că avem doar o râșniță de cafea ne-a inspirat să creăm ceea ce avem în Meniu drept „Caffè speciale”. Astfel, cafeaua vine servită în mai multe forme. Cu liquori, frișcă, creme. Apoi avem ciocolata. Ciocolata are, de asemenea, o tradiție lungă, pentru că ciocolata și cafeaua vin împreună din trecut. Este adevărat că una vine din America și cealaltă din Africa, dar le găsim împreună la Caffè Florian chiar de la deschidere, din 1720.

– Deci brandul Florian a ajuns tocmai în Asia?
Este o cafenea în Suzhou, care este oraș înfrățit cu Veneția, din 1980. Veneția și Suzhou și-au reînnoit înfrățirea anul trecut, în 2018, după 38 de ani de cooperare.

– Dar ați luat în considerare ideea de a deschide niște cafenele în Europa?
Nu, strategia de management nu include Europa, la acest moment. După ce am analizat fenomenul mondial, managementul a decis că Asia ar trebui să fie noua piață pentru noi.

– Cine este managementul?
Managerul din prezent a venit acum aproximativ nouă ani. Înainte, timp de un secol, Cafeneaua a aparținut familiei Vedaldi, care a și manageriat-o. Acum, proprietarii sunt oameni de afaceri italieni. Unul dintre ei este membru al familiei Fendi, Andrea Fendi Formilli. Administratorul nostru este Marco Paulini și mai sunt asociați care manageriază cafeneaua și brandul Florian.

– A fost o licitație deshisă pentru Florian? O vânzare publică a brandului?
Nu. Au venit niște oferte, unele chiar și din alte țări, dar doamna care deținea cafeneaua a dorit cu orice preț ca patronatul să rămână italian. Ea era italiancă.

– La Caffè Florian organizați și evenimente și chiar și spectacole. Cum alegeți artiștii?
În fiecare an, primim multe oferte artistice. Există o comisie culturală restrânsă – din care fac parte și eu, și Andrea Fendi Formilli și alte persoane – care caută cele mai bune soluții pentru Florian. Nu îi cerem unui artist, de exemplu unui pictor, să aducă o pictură ci să reinterpreteze spațiul la Florian. Aceasta este cu adevărat o provocare pentru că nu trebuie să atingă pereții sau să intervină în activitățile de aici.

– De exact câți ani lucrați aici?
De 33 de ani.

– Ce v-a adus aici? De ce Caffè Florian?
A fost o situație… O cunoșteam pe Lady Vedaldi, fosta deținătoare a Caffè Florian și, în timpul unei cine, gândindu-ne la faptul că Bienala de Artă aproape că a luat naștere la… Florian ne-am gândit de ce să nu celebrăm un astfel de eveniment important invitând un artist. Așa că am făcut acest lucru. Primul invitat a fost Bruno Ceccobelli. Și așa a început provocarea. Pentru că este cu adevărat un lucru aparte să aduci arta la Florian fără a disturba cu activitățile de fiecare zi și fără să atingi vreun perete.

– Organizați și evenimente private. Pentru câtă vreme sunteți rezervați?
Depinde! Cafeneaua este deschisă în fiecare zi. Depinde de dimensiunea evenimentului. Trebuie să armonizăm cerințele pentru evenimentele private cu agenda zilnică. Suntem rezervați pentru destule evenimente, dar, dacă primim solicitări de ultim moment, facem tot ce putem să găsim soluții. Suntem solicitați și pentru evenimente de modă, ședințe foto pentru reviste, evenimente glamour sau filme… Sau chiar giduri turistice ale Veneției. Din aprilie până în octombrie putem folosi și suprafața de afară. Și, Piața San Marco, adună Lumea întreagă!

– Florian a fost întotdeauna o cafenea foarte faimoasă. Atât de faimoasă încât însuți Casanova venea aici pentru că era sinfurul loc care, la vremea aceea, le permitea femeilor să intre într-o cafenea. De ce avea Florian politica aceasta specială?
Faptul că accesul femeilor era permis doar aici, la Florian, în vremurile acelea, este un mit. Fake news! De ce? Pentru că a fost o scurtă perioadă de timp – 4 sau 5 ani – în secolul al XVIII-lea, în a doua jumătate a acestui secol, când Veneția trăia sfârșitul istoriei acelor vremuri. Cafenelele erau pline de prostituate. Consiliul celor Zece a spus că nu mai era permis accesul femeilor în cafenele. Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru o perioadă mai lungă de 10 ani. Pentru că Această cafenea era frecventată de ambasadori și bărbați importanți care veneau însoțiți de soțiile lor, Valentino Francesconi – care era un nepot al lui Florian – a scris Consiliului celor Zece: „Dacă femeile îi însoțesc pe ambasadori, nu le pot lăsa pe afară!”. Deci, a fost o derogare pentru Florian. Și, în perioada în care le-a fost interzis femeilor să intre în cafenele, se travesteau în haine de bărbați. Veneția era atunci un tărâm liber!

– La Caffè Florian venea Lord Byron, Thomas Moore, Charles Dickens, Alexandre Dumas. Aveți documente care să amintească de trecerea lor pe aici?
În multe dintre scrierile lor, găsim descrieri ale Caffè Florian. Scriau despre cum propuneau Caffè Florian ca punct de întâlnire. Byron spune că mergea la Lido cu gondolierul lui și, apoi, la Florian. Ruskin însuși scrie că stătea la mesele de pe terasă. Deci avem documente – aceste scrieri. Acum am început să avem o carte pentru autografe. Avem una care începe de la finalul secolului al XVIII-lea. Avem semnătura lui Charlie Chaplin, avem un desen al lui Andy Warhol, avem autograful lui Grace de Monaco… Am primit la Florian politicieni, artiști, fotbaliști…

– Cum se face că brandul acesta și cafeneaua au rezistat în timp? Multe afaceri se destramă din pricina managementului sau a crizelor financiare. Lumea a fost lovită, acum câțiva ani, de o criză financiară… interesele economice s-au schimbat pretutindeni în lume. Aici, la Florian, ați străbătut cu succes perioadele dificile, chiar și schimbarea de patronat…
În primul rând, Veneția este un oraș unic, în comparație cu oricare din lume. Veneția este un oraș fără mașini, este o insulă de liniște. Florian este o cafenea faimoasă și acum pentru că este o experiență exclusivistă într-un oraș unic! Într-o societate frenetică, guvernată de smartphone, la Florian poți găsi un timp de relaxare! Se spune că Florian are ceva magic!

– Povestea care vă place cel mai mult de la Caffè Florian? Ceva ce nu este menționat în ghidurile turistice?…
Ce îmi place cel mai mult la Caffè Florian este faptul că a fost întotdeauna cafeneaua venețienilor. Chiar și sub dominația austriacă sau în timpul războaielor, Caffè Florian a rămas întotdeauna deschisă. Și a fost întotdeauna punctul de întâlnire al patrioților, al revoluționarilor… Îmi place faptul că, până astăzi, venețienii – chiar dacă nu mai sunt atât de mulți – simt această cafenea ca o parte din patrimoniu, parte a vieților lor. Nu numai că este o afacere de succes, adevărata recunoaștere vine din faptul că venețienii simt că Florian este parte a realității lor. Cu trecerea timpului, există din ce în ce mai puțini venețieni. Mulți dintre ei sunt bătrâni astăzi…

– Cum preconizați viitorul acestei cafenele? O să fie înghițită de ape împreună cu Veneția, despre care spune că se scufundă, de la an la an?
Caffè Florian o să-și continue tradiția, ca și Veneția. În ciuda problemelor cu apa, Veneția va supraviețui, sigur! Și Caffè Florian!

EN VERSION

Stefano Stipitivich, Artistic Director at Caffè Florian: “It has always been the caffè of the venetian people!”

I go to Venice at least once every year. It seems a clichée to say that this city is breathtakingly beautiful… But still… I’ve lived here unique emotions, I’ve discovered every corner of the city not only letting my footsteps there, but also part of my heart. Venice will always be the place I will miss and I will also have the same wonder in the eyes while travelling to it. One of my favourite places in Venice is Caffè Florian, the oldest caffè in the world, the place were Dumas or Charles Dickens, Andy Warhol or Grace de Monaco could been seen among the customers. This time I visited Venice I got the chance to meet Mr. Stefano Stipitivich, Artistic Director at Caffè Florian, who presented me another part of the story of this fantastic place to visit. Enjoy!

– Caffè Florian in Venice is well known all over the world, being the oldest caffè in history. In order to build up such an unique brand, I am wondering if there is any tradition regarding the employees. Do you hire anybody that have proper skills or there is something more about being a candidate for a job at Florian?
Obviously, our staff is well trained from two points of view: how they interact with the clients, proposing them our products, – and in this aspect, we pay attention also at the way they dress and act – and, from the other point of view, we organise training courses in order to explain them our history and the traditions of Venice. So, we are almost talking about a scholar training for the people that want to work at Caffè Florian, which is almost a museum.

– Are they all Italians?
Almost all of them. The majority, yes. Let’s say 80%.

– The oldest employee?
It’s me! I’m joking! The oldest employee is here for 35 years now, his name is Michele.

– Is there any Romanian working here?
No. We never had requests from Romanians.

– Not even for the artistic program?
I think there was somebody for Il Laboratorio. Yes, there was a pastry chef. He was trained here. For the artistic program we’ve never had a Romanian involved.

– What can you tell me about the interior design at Florian? It’s an unique atmosphere the one that you have here…
So, Caffè Florian was established in 1720. In the middle of the XIX-th Century, the new owners completely overturn the interior. So, all the furniture that we see today was made then. Completely renewed! So, the new owners threw away everything that was before and they give a new air to Caffè Florian, the one that we have until today. The interior designer of that time was an architect called Ludovico Cadorin, the one that completely revolutionizes the Caffè. He worked also at Teatro La Fenice and to other important buildings in the city. But what it’s important to be known is that everything that we see today at Florian – from the floors to the walls and ceilings was completely made in the middle of the XIX-th century.

– Is Caffè Florian thinking about a new restoration?
Caffè Florian is like the Tour Eiffel. When we finish to restore the tower, we have to start again from the base. For example, one of the halls was restored 25 years ago. The last hall that was restored is the one of Uomini Illustri, which was restored 7 years ago, in 2012. Venice is floating on water, so the water enters sometime in the Caffè. This is why we had to restore the floors. So, the water is everywhere. The salt gets through the materials, so we have to intervene from time to time. The procedure is not cheap at all – we have to put back the gold wrap, to over paint…

– How do you pick the professionals who restore Caffè Florian?
All the monuments in Venice depend on a state responsible that makes sure that nothing changes. It is called “Soprintendenza i beni artistici del Veneto”. So, when we have a restoration project, we entrust to the professionals that are chosen from the list of the official restoration professionals from Venice. We cannot pick anybody else based on other arguments. Absolutely not! The one that we pick to restore the Caffè has to show the project to Sporintendezna and wait for approval. Other ways, we cannot do anything.

– We all know that Caffè Florian is the oldest caffè in the world. But is there any official document proving this, apart from the traditions that crossed the generations?
The Republic of Venice have always had a tradition in conserving documents. Any document – public or private – can be found in the Historical Archives. The testimony about the Caffè in Venice, we have it from some official documents in which there is written that the first ship transporting caffè arrives in 1638. Regarding the existence of Floriano Francesconi, we have documents that show that he wrote about the art belonging to the distillers and coffe makers. From this documents stands up the fact that he was an important person at that time. The proof of the opening of Caffè Florian in 1720 is attested in a series of official declarations that are in the Archives. But the most interesting proofs are two paintings – one from Canaletto and one from Guardi. I think one is at Victoria and Albert Museum and the other in a private collection. Their titles have references to Caffè Florian. So, there couldn’t be a much eloquent proof than this one.

– Do you have a recipe – maybe a secret one – that was kept from the first moment of this Caffè?
No, we don’t. From back time we have just historical documents, not objects or recipes.

– For a foreigner that visits you, what is the most interesting product he should taste from you?
Obviously, our café. First of all, our café. Because the tradition comes from 300 years of history. We have a very expanded offer of great products. But indeed the tradition is about coffee. It’s not the one from 1720 because the way of making the coffee has changed completely. In 1720, the coffee was made how they still make it now in Greece. Today we have espresso, which obviously is another product that evolved. Yes, we have a whole tradition about how we make the coffee! The machine has to be clean. The weight of coffee has to be perfect, the mixes of coffee… There is a whole story behind a cup of coffee!

– Do you have a special provider for coffee?
Yes. We have a special mix that we created and chose together with our provider. This is the reason why we have a single machine for mixing coffee: we have one that it’s just ours, so the coffee that you have at Caffè Florian you can have just at Caffè Florian! In Venice and, of course, in the Caffè that we opened in Asia. Since we became a brand, we opened other Caffès in China and Taiwan. Having just one coffee grinder inspired us in created what we have in the Menu as ”Caffè speciale”. This means that the coffee comes combined in other ways. With liquori, creams. Then we have our chocolate. It also has a long tradition because the coffee and the chocolate come together from the history. It is true that one comes from America and the other from Africa, but we could find them in Caffè Florian right from the opening, in 1720.

– So Florian label travelled all the way to Asia?
There is one Caffè in Suzhou, which is a twin city of Venice since 1980. Venice and Suzhou renewed their twinning last year, in 2018, after 38 years of cooperation.

– But have you ever thought about opening some Caffès in Europe?
No, the management strategy does not include Europe at this time. After observing the world phenomenon, the management decided that Asia should be the new market for us.

– Who is ”the management”?
The nowadays owner came approximate nine years ago. Before, for a century, the Caffè was owned by Vedaldi Family, who managed this Caffè. Now, the owners are Italian business men. One of them is a member of Fendi Family, Andrea Fendi Formilli. Our administrator is Marco Paulini and there are some other associates which manage Caffè Florian and the brand Florian.

– Was it an opened auction for the Caffè? A public selling of the brand?
No. There came some offers even from other countries but the former owner wanted in any way that the ownership to be Italian. She was Italian.

– At Caffè Florian you also have events, including music. How do you pick the artists?
Every year, we receive many artistic proposals. There is a small cultural commission – in which I take part along with Andrea Fendi Formilli and some other persons – that searches the best solutions for Florian. We don’t ask an artist, for example a painter, to bring a painting but to reinterpret the space in Florian. This is a real challenge because he mustn’t touch the walls or to interfere in the activities here.

– For exactly how many years you work here?
33 years.

– What brought you here? Why Caffè Florian?
It was a situation… I knew Lady Vedaldi, the former owner of Florian, and during a dinner, calculating the fact that the Biennale di Arta was born almost at… Florian, we thought… why shouldn’t we celebrate such an important event inviting an artist. So we did it. The first was Bruno Ceccobelli. And this is how the challenge begun! Because it is really a particular thing to bring art at Florian without interfering with every day’s activity and without touching a wall.

– You also organise private events. For how long are you booked?
It depends! The Caffè is opened every day. It depends of how big the event is. We have to combine the private requests with our everyday situation. We are booked for certain events, but if we receive a last minute request, we try our best to find solutions. We are also requested for fashion editorials in magazines, glamour events or movies… Or even for touristic guides of Venice. From April to October we can even use the surface that we have outside. And in San Marco Square… there is The World!

– Florian was always a very famous caffè. So famous that even Casanova came here because it was the only place that, in those times, allowed women to enter the caffè. Why did Florian have this special policy?
This fact that the women could enter just here, at Florian, in those days, is a myth. Fake news! Why so? Because there was a very short period of time – 4 or 5 years – in the XVIII-th Century, in the second half of this century, when Venice lived the end of its history from those times. The Caffès were full of prostitutes. The Council of Ten said that the women were not allowed anymore in the Caffès. But this happened for no more than 7 years. Because Florian was frequented by ambassadors and important men who came here with their wives, Valentino Francesconi – who was a nephew of Florian – made a request for the Council of Ten saying that: “If the women come along with the ambassadors, I cannot let them outside!”. So, there was a derogation for Florian. And when it was the prohibition for the women to enter the Caffè, they travelled into men’s clothes. Venice was the free land then!

– At Caffè Florian came Lord Byron, Thomas Moore, Charles Dickens, Alexandre Dumas. Do you have any documents reminding about their passing here?
In many of their writings, you can find descriptions of Caffè Florian. They write about the fact that they proposed Florian as a meeting point. Byron says that he went at Lido con his Gondoliere and after this, at Caffè Florian. Ruskin himself writes that he stayed at the outdoor tables. So we have some documents consisting in this writings. We now even started having a book for autographs. We have autographs starting with the end of the XVIII-th Century. We have the signature of Charlie Chaplin, we have a drawing of Andy Warhol, we have the autograph of Grace de Monaco… Here we hosted politicians, actors, artists, football players.

– How comes that this brand and the Caffè succeeded in time? Many businesses fall apart because of managers or financial crises. The world was hit couple years ago by a financial crises… the financial interest changed all over the world. Here, at Florian, you confronted these bad times with great success, even after changing the owners…
First of all, Venice is an unique city compared to any other in the world. Venice is a city without cars, is an isle of tranquillity. The Florian is so famous even now because it’s the finest experience of an unique city! In a frantic society that is governed by the smartphones, at Florian you can find a fully relaxing time! There is said that Florian has something magical!

– The story that you like the most from Caffè Florian? Something that is not written in the touristic guides?…
What I like the most at Caffè Florian is the fact that it has always been the caffè of the Venetian people. Even when the Austrians dominated or every War, Caffè Florian always remained opened. And it was always the meeting point for the patriots, for the revolutionary… What I like is the fact that until today, the Venetians – even if there are not so many – feel that Caffè Florian is their patrimony, part of their lives. In addition to being a successful business, the true recognition comes from the fact that the Venetians feel that Florian is part of their reality. Passing the time, few and few true Venetians exists. Most of them are old now…

– How do you feel the future of this Caffè. Will it go underwater along with Venice which is said to sink year by year?
Caffè Florian will continue its tradition as Venice, as well. Above all the problems with the level of the waters, Venice will survive, for sure! And Caffè Florian!

Top