AXIS DANZA – INTERNATIONAL DANCE SUMMER SCHOOL

În august, orașul Lignano Sabbiadoro a devenit capitala dansului din Italia și nu numai! Axis Danza a organizat Axis International Summer School, o școală de vară care a renuit pe aceeași scenă personalități ale dansului internațional. Petar Djorcevski, Michele Pogliani, Rita Polacchi, Kate Jablonski,  Luigi Bonincontro, Veronica Balistreri, Krishna Pacchiegha au venit în Italia special pentru o săptămâna de lucru intensiv care a culminat cu un spectacol la Arena Alpe Adria. Anul acesta, și România a fost reprezentată în acest maraton al dansului. Balerinele de la Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al Operei Naționale din București, studio coordonat de Magdalena Rovinescu, au studiat alături de balerini profesioniști din Italia și Slovenia.

 

Federica Comello, director artistic al Axis Danza apreciază că: “Pentru Axis, această școală de vară reprezintă o continuitate. Proiectul a început în 2010 și, de atunci, a crescut de la an la an. De-a lungul timpului, am adus nume importante precum Nastija Bremec și Michal Rynia-care au împreună M&N Dance Company sau Irek Mukhamedov. Anul acesta ne bucurăm de prezența unei coregrafe care a venit tocmai din Chicago – Kate Jablonski. Prin aceste prezente internaționale, încercam să le oferim o șansă de afirmare tinerilor care vin la workshop. Axis Summer School este un proiect pe care îl realizez singură, fără niciun ajutor de la stat sau de la sponsori, de dragul performantei și al artei. Dar sunt fericită pentru că, de la an la an, vin din ce în ce mai mulți elevi. Mă bucur mai ales pentru că la această școală de vară participă elevi din afara școlilor noastre, din toată Italia. Vin și cursanți din Slovenia, de pildă. Și mă bucur că, în acest an, și România este reprezentată. De câțiva ani deja, la finalul acestei școli de vară organizăm un spectacol la Arena Alpe Adria. Am ales Ligano pentru că se află la mare, iar cursanții îmbină studiul cu vacanța. Pentru că școala de vară are loc în august, se pot înscrie și tineri care studiază la academii importante. Anul acesta avem un cursant de la Scala, de exemplu. Erica Pinzano este alături de noi pe durata verii, iar din stagiunea următoare se întoarce la Iași, în România, unde este balerină. Iată că balerinii profesioniști aleg școala de vară pentru a se pregăti pentru stagiunile teatrelor din toată lumea, care vor începe în toamnă. Din câte știu, în această regiune a Italiei, în această perioadă, nu se mai organizează școli de vară. Pentru cei la început de drum această experiență este importantă pentru că au șansa să întâlnească nume importante din dansul internațional. Iar dovadă că în dans mai ai întotdeauna de învățat a fost chiar atunci când Kate Jablonski a participat, în calitate de cursant, la cursul lui Michele Pogliani”.

Spectacolul de la Arena Alpe Adria din Lignano a fost impresionant prin diversitatea stilurilor de dans prezentate. O performanță în sine este realizarea acestui show cu peste o sută de dansatori în doar o săptămână de studiu. Grație și sensibilitate – în stilul clasic – dar și forță și energie – în coregrafiile de dans contemporanși modern – tehnică și creativitate, toate acestea au demonstrat o dată în plus că Axis Danza este un brand care reușește, de la an la an, să se impună pe piața internațională.

 

Top