I-am cunoscut întâi produsele și apoi am descoperit cine se află în spatele brandului Deliciu Mic: Ana Tudora, un designer talentat, care ne propune, nouă, tuturor, „delicioase” accesorii handmade. Pasiunea a făcut-o să-și schimbe profesia, renunțând la stomatologie pentru a le fi aproape clienților ei în cele mai fericite momente.
- Cine ești tu, Ana Tudora? Urmărindu-te în online am intuit că te-ai îndrăgostit de stomatologie, dar ai ales designul. Esti o femeie cu un business de succes, dar și cu o familie frumoasă – ești căsătorită, ai un copil… Care este povestea ta?
Sunt ceea ce iubesc și fac ceea ce simt. Am pornit la drum cu inima deschisă și plină de speranța că, într-o zi, visele-mi vor deveni realitate. Am fost atrasă de artă din copilărie, în mod special de modelaj și desen, iar în urmă cu 6-7 ani, când studiam stomatologia, în timpul liber am început să modelez bijuterii handmade din pastă polimerică. Totul a pornit ca un hobby și nu pot spune că a fost ușor… dar nici dificil, mai ales pentru că atunci când faci ceea ce îți place, nu simți că muncești în zadar. Familia înseamnă totul pentru mine, soțul și puștiul meu, Lucas, mă susțin în toate nebuniile, chiar și în proiectele care poate par imposibil de realizat, la început. Pot spune că ei sunt sursa mea de inspirație.
- Când te-ai decis să transformi pasiunea în business?
Am știut dintotdeauna că asta vreau să fac, dar momentul în care am decis să mă dedic total artei, designului și handmade-ului pot spune că a fost unul dintre cele mai dificile momente din viata mea, deoarece am avut de ales între meseria de medic stomatolog și cea de artist. A fost o alegere dificilă, la care m-am gândit foarte mult timp deoarece meseria de medic e o meserie frumoasă, serioasă și de viitor și știam cum sunt priviți în România designerii. Apoi am știut că alegerea mea va fi bună, pentru că eu credeam în ceea ce fac, așa că mi-am urmat inima și am ales să mă dedic sută la sută design-ului. Se pare că intuiția nu m-a înșelat!
- Cum și când a apărut Deliciu Mic? Și de ce ai ales acest nume pentru afacerea ta?
Deliciu Mic a luat naștere în urmă cu cinci ani și reprezintă pasiunea mea pentru dulciuri și artă, transpusă în figurine, accesorii și bijuterii lucrate manual din pastă polimerică. Obiectele, deși nu sunt comestibile, au un aspect delicios.
- Cum era piața handmade din România când a apărut Deliciu Mic?
În anul 2011, noțiunea de handmade deja începea să prindă contur, atât artizanii, cât și clienții începeau să descopere magia handmade-ului. Însă era de neconceput să poți trăi numai din handmade.
- În echipă sunteți șase. Vă îndreptați toată energia către acest proiect sau, pentru ceilalți din echipă, este un second job?
Partea frumoasă a acestei meserii este că îți poți gestiona timpul așa cum îți dorești. Dacă o parte dintre noi ne petrecem întreaga zi meșterind la figurine și bijuterii, avem și colege care petrec 2-3 ore pe zi în atelier, în funcție de proiectele sau comenzile pe care le au în lucru. Am o echipă fantastică. Indiferent de numărul de ore pe care îl acordă handmade-ului, sufletește se dedică total și mă impresionează de fiecare dată cu creațiile lor.
- Cât ai investit inițial în Deliciu Mic? Putem vorbi acum despre profit considerabil?
Investiția inițială a fost simbolică. Am pornit la drum cu o pereche de mâini neobosite, câteva instrumente, pastă polimerică și multă răbdare. Aproape că nici nu putea fi vorba de profit, eram plăcut surprinsă să observ câtă lume se regăsește în produsele pe care le realizăm. Între timp, am învățat să apreciez altfel timpul și munca depusă în atelier.
- Realizați figurine personalizate, accesorii, cadouri inedite. Care sunt clienții care vă contactează? Sunt oameni creativi, ca și voi, sau dimpotrivă – oameni care au nevoie de un plus de culoare în viața lor?
Întotdeauna clienții noștri reușesc să ne surprindă în mod plăcut. Este o plăcere să lucrezi cu ei, fie că au nevoie de un sfat sau că „ne dau mână liberă” în alegerea formelor și nuanțelor potrivite, fie că vin cu niște idei extreme care ne dau de gândit și care se materializează în produse unice. Ei ne ajută să ne autodepășim constant și să le demonstrăm că imaginația într-adevăr nu are limite. Avem atât clienți din țară, cât și clienți externi care au aflat de produsele noastre și doresc să realizăm ceva pentru momentele din viața lor.
- Ce materiale folosiți? Există materiale pe care le importați?
Importăm majoritatea materialor. Folosim pastă polimerică, pastă de silicon, avem combinații proprii și unice, după rețete realizate de noi în atelier. Aceste materiale speciale pe care le utilizăm fac produsele Deliciu Mic să aibă o textură unică, ușor elastică și durabilă în timp.
- Care este cea mai frumoasă poveste pe care ai aflat-o de la un client?
Poveștile din spatele figurinelor și accesoriilor ne cuceresc și ne inspiră în procesul de creație. Sunt atât de multe povești de suflet și poate aș face o nedreptate dacă aș alege doar una dintre ele, pentru că toate îmi sunt dragi. Dar prima care îmi vine în minte este o clientă, viitoare mamică, care urma să își anunțe soțul că este însărcinată. Am convenit de comun acord să realizam un magnet personalizat reprezentând cei doi soți, o talpă de bebe pe burtica mămicii și textul „Vei fi tătic!”. Nu cred că există nimic mai frumos decât să știi că oamenii au încredere în tine și doresc să îți împărtășească poveștile de suflet, să te facă partaș la unele din cele mai importante momente ale vieții lor.
- Dar cea mai tristă?
Iubesc mult animalele și m-a întristat enorm povestea unui cuplu care își pierduse recent unul dintre căței… cu câteva săptămâni înainte de nuntă, dar cu toate acestea și-au dorit să îl aibă prezent în cadrul figurinelor de tort pentru nuntă, înconjurat de restul animăluțelor de companie pe care le aveau.
- Cât de departe au călătorit în lume produsele voastre?
Extern, cele mai frecvente livrări le facem în SUA, Canada, Marea Britanie, Australia. Cel mai departe probabil au călătorit către Noua Zeelandă.
- Dă-ne, te rog, câteva exemple de timp de execuție pentru câteva produse din portofoliul vostru?
Avem poduse pe care le realizăm într-un timp relativ scurt, de la 15 minute până la 45 de minute, cum ar fi cerceii și broșele handmade: http://deliciumic.ro/bijuterii-si-accesorii-unice/colectia-de-dulciuri-bijuterii-handmade , dar sunt și produse extrem de complexe care pot dura de la patru până la zece ore, cum ar fi gentuțele, figurinele de tort mire și mireasă: http://deliciumic.ro/figurine-personalizate sau lumanarile de botez: http://deliciumic.ro/accesorii-de-botez/lumanari-de-botez
- Pentru cine ai lucrat cea mai dragă comandă?
Lucrez cu drag toate comenzile și pun mult suflet în ceea ce fac, dar cel mai drag îmi e când lucrez figurinele aniversare pentru băiețelul meu. În fiecare an, de ziua lui, îi fac ceva special, în funcție de pasiunile lui și de personajele preferate din desene animate. Le păstrez pe toate și o să i le arăt când va crește. Astfel, el va putea observa evoluția lui, iar eu evoluția mea în modelaj, de-a lungul anilor.
- Care a fost cea mai ciudată solicitare?
Nu știu dacă a fost ciudată, dar cu siguranță mi-a rămas în minte această lumânare de botez, în care am incorporat un mini-carusel: http://deliciumic.ro/accesorii-de-botez/lumanari-de-botez/lumanare-botez-carusel-pentru-baietei
- Gențile – prăjitură arată senzațional. Povestește-ne despre ele!
Gentuțele delicioase reprezintă cea mai recentă colecție Deliciu Mic, dedicată fetelor pofticioase și nonconformiste, care își doresc să iasă din tipare, completând ținuta cu o geantă cupcake, felie de tort, tabletă de ciocolată sau hamburger. În prezent, încă lucrăm la ultimele modele ale colecției și așteptăm cu nerăbdare lansarea lor, în primăvara 2017.
- Îmi imaginez că aveți foarte multe comenzi. Există și lucruri de serie sau fiecare element al fiecărei figurine este executat manual?
Majoritatea produselor realizate sunt unicat, însă avem și comenzi în serie, în special mărturiile de botez, mărțișoarele sau cadourile personalizate pentru corporate. Ele seamănă foarte mult între ele, însă fiind vorba de handmade, fiecare element este executat manual și fiecare produs este unic, în felul său.
- Te inspiri de la designeri din străinătate?
La început, artiștii și designerii din străinătate mi-au fost „profesori”. Am vizionat multe videoclipuri DIY pe Youtube. În prezent, mă inspir foarte mult din natură și arta culinară, mai ales din deserturi.
- Practic, voi însoțiți oamenii în cele mai frumoase evenimente ale vieții lor. Care este cel mai frumos lucru la meseria aceasta?
Faptul că oamenii ne încredințează dorințele și poveștile lor, ne transmit nerăbdarea ce precede un anumit eveniment important din viața lor și mulţumirile care vin după ce oamenii vad creațiile noastre. Impresiile şi feedback-ul pozitiv reprezintă mulţumirea mea sufletească, faptul că am adus zambetul şi bucuria în viaţa lor.
- Românii admiră lucrurile care presupun migală însă sunt cumpătați atunci când vine vorba de achiziție. Întâmplinați această problemă sau produsele voastre îi cuceresc din prima?
Încercăm să oferim cât mai multe informații clienților noștri, pentru a înțelege ce presupune procesul handmade și pentru a prețui munca depusă, la adevărata sa valoare. Din acest motiv, am construit un magazin online, unde pot vedea prețurile tuturor produselor create de noi. Fiecare produs poate fi modificat și personalizat în câțiva pași simpli. Clienții au fost foarte receptivi și acest lucru a facilitat procesul comenzii atât pentru ei, cât și pentru noi.
- Există și produse pe care ai încercat să le faci și nu ai reușit? Ceva ce vrei, dar nu poți face?
Au existat momente când am construit și nu am fost mulțumită de rezultat. Am stricat tot și am luat-o de la capăt. Sunt perfecționistă și nu mă las până nu îmi iese ceva perfect. Așa sunt și fetele din echipa mea. Cu toate că fiecare dintre noi este diferită, această caracteristică ne aduce împreună. Ne dorim să iasă totul cât mai bine și nu trimitem o figurină sau un accesoriu pâna nu suntem noi deplin mulțumite de rezultat. Până acum nu am întâlnit ceva ce să nu putem realiza și am avut destule provocări.
- Aveți și produse… comestibile? Până la urmă… pasta polimerică seamănă cu marțipanul…
Așa este, produsele noastre nu sunt comestibile, însă mă gândesc din ce în ce mai serios să introduc și varianta comestibilă a produselor noastre, pentru a avea o alternativă pentru clienții care vor să le și deguste sau și le doresc la diferite evenimente din viața lor.
- Ai un produs preferat?
De-a lungul timpului, am observat că produsul meu preferat este ultimul produs creat. Azi, preferatul meu este acest colier cu pastile pastelate: http://deliciumic.ro/colier-pastile-din-pasta-polimerica-pastel
- Te gândești să te extinzi și pe piața internațională?
Noi deja lucrăm pentru clienți externi, însă în câteva luni vom lansa și fratele geamăn al site-ului www.deliciumic.ro , dedicat pieței internaționale, disponibil în patru limbi străine: engleză, germană, spaniolă și italiană.
- Ai luat în considerare ca produsele tale să… prindă viață pe vreun podium de Fashion?
Ar fi fantastic și ar fi un vis împlinit pentru mine să îmi văd creațiile în lumina reflectoarelor. Aștept cu nerăbdare lansarea colecției de gentuțe care, asortate cu un colier statement, vor face combinația perfectă.
- Dacă ar fi să primești tu un cadou de la Deliciu Mic, ce ți-ar plăcea?
Wow, nu m-am gândit niciodată la asta…. Ce mi-ar plăcea să primesc? Știuu! Acest colier statement format din șapte macarons http://deliciumic.ro/index.php?route=product/product&product_id=1192&search=colier .Înglobează exact personalitatea mea, iar nuanțele curcubeului pot înveseli orice ținută.
- Ce le transmiți celor care te-au cunoscut acum, prin acest interviu?
Îi invit să pășească în lumea Deliciu Mic, cu convingerea că la noi vor găsi întotdeauna ceea ce caută!