Mi-am instalat TikTok. În ForYou – feedul campionilor acestei platforme – mi-au apărut postările Silvestrei. O urmăresc și îmi place! Are deja 2 milioane de aprecieri, FanPage-uri și mii de mesaje de la cei care o urmăresc. Tu, cel care citești aceste rânduri, câți invitați ai avut la majoratul tău, de exemplu? Sau câte cunoștințe ai în total?! Huh?! Exact!… Pe Asha Silvestra o cunosc cel puțin 2 milioane de oameni!!! Și videourile ei sunt în plină ascensiune! Online, Asha Silvestra este un… creator de conținut pe o platformă cu o uriașă forță în rândul generației tinerilor de astăzi. Offline, Asha Silvestra e studentă la o facultate de top și dă cu succes meditații la Matematică și Limba Engleză. I-am propus acest interviu despre generația ei, faima în online, proiecte și visuri. Enjoy!
– Cine esti tu, Asha Silvestra?
Eu, Asha Silvestra, sunt o fată de 22 de ani, studentă în ultimul an de facultate, ce abia acum începe uşor-uşor să îşi dea seama cam cu ce „se mănâncă” această viaţă de adult. Ce pot spune ca este relevant despre mine este faptul că ţin foarte mult la oameni şi încerc în fiecare zi să îi înţeleg, iar când îmi permit timpul şi energia – să îi ascult, când au nevoie.
– Mi-ai apărut pe For You – TikTok… când aveai câteva mii de aprecieri. Acum ai aproape 2 milioane de aprecieri şi 100.000 de urmăritori. Spuneai cândva că ai început să postezi pe această platformă pentru că era un mediu nou, unde erau puţine şanse să te cunoască cineva. Pe TikTok noi, cei mai… vechi de generaţie, avem cont, dar nu postăm. Doar urmărim. Tu când te-ai gândit să-ţi faci cont şi la câtă vreme mai apoi ai făcut prima postare? Și, mai ales, cu ce gând?
Ştiu de existenţa TikTok-ului de mulţi ani, de dinainte să se numească TikTok, însă până în primăvara anului 2020 nu am avut în intenţie să îmi fac cont, cu atât mai mult să şi postez. Totuşi, când am intrat în prima carantină şi am avut neobişnuit de mult timp de petrecut pe social media, am spus că e cazul să îmi iau aplicaţia – având în vedere amploarea pe care o luase deja, depăşind nivelul de aplicaţie pentru copii. Până prin august-septembrie nu am postat, fiindu-mi ruşine şi crezând că nu am cu ce să vin nou şi original faţă de ceilalţi creatori de conţinut. Eu nu am pornit cu gândul că o fac de distracţie, ci am fost chitită să văd cât de departe pot ajunge.
– Ţi-ai propus de la început o strategie sau eşti… un fenomen?
Nici-nici, aş putea spune. O strategie propriu zisă nu am avut, însă mi-am propus să fac numai ceea ce îmi place, lucruri la care m-aş uita şi eu, indiferent dacă mai fuseseră făcute până atunci sau nu. Nici termenul de „fenomen” nu cred că mi se potrivește, deoarece am crescut destul de natural, nu pot spune că „am bubuit” neașteptat și brusc.
– Pe TikTok prindeau, acum ceva timp, mini-coregrafiile făcute pe melodii în trend. Acum pare că nu mai au așa de mult succes… Totuși, tu nu ai niciun astfel de… dănsuleț. Cum îți explici succesul fiind decentă și smart?
Dansul nu m-a atras niciodată, deci de la început aceste trenduri au fost excluse pentru mine. Eu apreciez și susțin schimbul de informații, mai ales cel eficient, ceea ce a condus și voluntar și involuntar la un profil de TikTok definit de lucruri smart și decente. De copil, am fost educată să comunic, să împărtășesc și să prezint orice gândesc, fac și simt într-o manieră decentă.
– De ce TikTok? De ce faima ta e aici și nu pe Instagram sau Facebook?
Fiecare platformă are stilul și scopul ei. TikTok, spre deosebire de celelalte, are un algoritm de promovare a postărilor ce mi-a oferit șansa să fiu văzută și auzită fără să fi fost nevoie să am un profil deja pus la punct. Plus că se bazează pe videouri scurte și la obiect, ceea ce presupune unealta perfectă pentru a demonstra că am și ceva de spus, nu numai o față drăguță.
– Sunt multe voci care cer chiar închiderea acestei platforme. Ce le-ai spune părinților ai căror copii sunt pe TikTok? Când crezi că poate deveni periculoasă?
Devine periculoasă în momentul în care au acces nelimitat la aceasta, din punct de vedere al timpului. Este o sursă bună de divertisment pentru toată lumea, dar nu în exces.
– În timpul liber, dai meditații la limba engleză. Cât de mari sunt copiii pe care îi pregătești? Te urmăresc în social media?
Și engleză și matematică, da. Copiii au vârste între 7 și 14 ani, iar cei mai mulți dintre ei mă urmăresc. Însă continui să păstrez o relație cu limite sănătoase între mine și ei. Se pot pierde ușor, văzând „fața mea de online”, ceea ce nu îmi doresc nici eu, nici părinții acestora.
– Cum ai ales să faci acest… job? Ești o profesoară bună?
Prima dată când am făcut asta am fost recomandată de un prieten, care făcea și el la rândul lui același lucru. Engleza și Matematica sunt subiectele cu care am rezonat cel mai mult și am fost convinsă că, prezentate cum trebuie, o să fie pe placul oricărui copil. De 4 ani fac asta și am fost recomandată de mulți părinți (datorită rezultatelor copiilor), iar cu copiii am o relație extraordinară. Dacă asta înseamnă să fii un profesor bun, atunci îmi place să cred sunt unul.
– Urmezi o facultate pe care ți-ai dorit-o. Inginerie Aerospațială. Silvestra, ce vrei să… „te faci când vei fi mare?” Și, mai ales, cu ce gând ai ales această facultate?
Am ales această facultate pe baza materiilor pe care le stăpâneam la acel moment: matematica, fizica și engleza – de aceea am ales să studiez în limba engleză. Încă nu știu ce îmi pregătește viitorul și dacă voi ajunge să lucrez în domeniu, însă rămâne de văzut după ce îmi termin studiile.
„Am fost învățați și am crescut cu ideea că noi trebuie sa schimbam lumea,sa revolutionam timpurile actuale”
– Cum sunt tinerii din generația ta?
Foarte destepti. Din păcate, și foarte triști și confuzi. Și cred că acestea sunt în raport cauză-efect, într-o oarecare măsură. Am fost învățați și am crescut cu ideea că noi trebuie să schimbăm lumea, să revoluționăm timpurile actuale. Avem această capacitate, această putere, însă nu am fost învățați CUM să facem asta în timp ce ne urmăm visul. Nu știm cum să aplicăm această inteligență practic, ca să facem și ceea ce e corect și ceea ce ne place, având toată lumea anumite așteptări de la noi.
– În videouri ești naturală. Practic, inspiri… o generație. Ești la fel de încrezătoare și creativă și în viața offline?
Lucrez la asta în fiecare zi. Ce se vede în videouri, se regăsește și offline, însă nu întotdeauna. Încerc să învăț de la oamenii pe care îi apreciez cel mai mult, părinții mei. Ei sunt definiți de multă încredere, creativitate și pasiune pentru munca lor. Cum să nu îți dorești asta?
– De unde îți iei încrederea în tine?
Sincer, de la persoanele de lângă mine. Familia mea are multă încredere în mine și mă susține indiferent de ce aleg să fac. Nu numai ei, dar și prietenii îmi cresc încrederea. Este foarte important să te înconjori cu oameni cu o influență pozitivă din orice punct de vedere. Cu toții știm că este foarte greu să evoluezi atâta timp cât din rutina ta fac parte și oameni care nu îți sunt alături.
– Pe tine cine te inspiră?
Oamenii. Știu… poate te așteptai la un nume. Există foarte mulți oameni care mă inspiră, dacă nu chiar toți cei pe care îi întâlnesc. Unii mai puțin, alții mai mult. Având fie un impact pozitiv, fie negativ, devenind astfel un antiexemplu.
– Spuneam mai devreme de gândul tău de la început… că pe Tik Tok nu te întâlnești cu nimeni cunoscut. Eu… îi cunosc pe părinții tăi. Și știu cât de atent pregătește emisiunile mama ta – un excepțional producător de televiziune. Dacă ți-aș povesti despre casetele Beta, orele de ingest… turele în cabina de montaj… Pe TikTok e relativ… ușor să editezi video-uri. Totuși, ai întrebat-o vreodată pe mama ta despre regulile din televiziune? Te-au văzut vreodată părinții tăi pe TikTok?
Părinții mei nu au TikTok, dar eu le arăt frecvent videourile mele și sunt ținuți la curent cu evoluția mea. Ba chiar mă ajută la unele videouri la care nu mă descurc singură. În legătură cu televiziunea, amândoi părinții și o mică parte din restul familiei lucrând în acest domeniu, am crescut în această lume dintotdeauna. Am văzut și auzit mai mult decât aș fi crezut vreodată. Din cauza aceasta, interesul meu nu cred că a fost așa ridicat să aflu mai multe.
– Eu cred că e mare nevoie de vocea generației tale, Silvestra. Spune-mi, ești interesată de politică?
Spre rușinea mea, nu. Nici interesata și, automat, nici destul de informată. Pentru mine, politica reprezintă o lume foarte nemiloasă și nedreaptă, iar în momentul ăsta dacă m-aș axa pe domeniul acesta mi-ar face mai mult rău decât bine, văzând atâtea nedreptăți în legatură cu care nu pot face nimic, deocamdată.
– Prin ce e specială generația ta?
Prin unitate. Și, deși poate părem mai divizați ca niciodată, din toate punctele de vedere – politic, discriminarea minorităților, raselor, orientărilor sexuale etc -, simt că generația mea are simțul acesta al „echipei” foarte dezvoltat. Greu de explicat, însă o cred cu adevărat.
„Părinții sunt cea mai mare forță întâlnită pe planeta aceasta și, dacă își fac treaba cum trebuie, pot transforma fabulos de rapid lumea într-un loc mult mai bun”
– Dacă în loc de TikTok ai putea avea pupitrul unei televiziuni, ce ai vrea să anunți la oră de maximă audiență?
M-aș adresa părinților. Le-aș spune că sunt cea mai mare forță întâlnită pe planeta aceasta și, dacă își fac treaba cum trebuie, pot transforma fabulos de rapid lumea într-un loc mult mai bun. Impactul pe care îl au ei asupra umanității este uluitor.
– Ce îți place cel mai mult la România?
Faptul că evoluăm. Cu pași înceți, dar siguri. Și, deși suntem doborâți de multe ori, cumva ieșim la suprafață de fiecare dată. „Mai e mult până departe”, ce-i drept, însă există potențial valoros.
– Ce îți displace?
Lăcomia.
– Vrei să pleci din țară? Îți dorești o carieră în străinătate?
Dacă apare o oportunitate, sigur. Însă nu mi-am propus nimic propriu zis.
– Ești foarte frumoasă. Știi asta?
Știu că sunt foarte frumoasă pentru mine. Și asta e tot ce contează.
– Ai două tatuaje. Un mesaj pe picior și un model pe mână. Un model pe care îl tot desenai în caiete. Ce simbolizează?
Mesajul tatuajului și simbolul au fost suprapuse. Nu au venit la pachet. Simbolul era în vedere de mult timp, însă când s-a apropiat momentul de a mi-l tatua, am decis să îi dau semnificația „Din pământ ne tragem și în pământ ne întoarcem” orice s-ar întâmpla pe parcusul vieții – având negru și în interior și la margine. Despre cel de pe picior nu vorbesc, în general. Prefer să păstrez mesajul pentru mine.
– Câți dintre prietenii din „online” te-ar ajuta, la nevoie, în offlline?
Prietenii din online sunt aceiași cu cei din offline. Presupun că majoritatea.
– Ce-ți spun oamenii în mesajele pe care ți le trimit?
Îmi cer ajutorul sau un sfat. Poate chiar o părere. Am promovat faptul că lumea poate apela la mine în cazul în care sunt dintre cei care cred că eu personal aș putea să îi ajut cu ceva. Și o fac în număr foarte mare. Mă bucur și, în acelasi timp, mă întristez. Sunt recunoscătoare pentru încredere și terifiată că mulți dintre ei o fac din cauza singurătății.
– Care este cea mai mare dorință a ta?
Să fiu liniștită și să nu am regrete.
– Ce te face fericită?
Momentele în care am curaj.
– Ce i-ai spune acum, privind retrospectiv, Ashei de la 14 ani… din partea ta – cea care ești acum?
Să rămână exact așa cum e. Să își urmeze inima și să aibă încredere în instinctele ei. Să se pună pe primul loc.