RADU VAȘTAG DE LA BERE GRATIS ARE BRAZI DE ÎNCHIRIAT

Pe Radu Vaștag îl cunoașteți datorită brandului Bere Gratis și, de câțiva ani, datorită ideii de a… împodobi brazi de Crăciun. L-am întrebat despre întâlnirea profesională cu celebra trupă, dar și despre businessul său, Brazi de închiriat.

 

 

 

  – Muzica e marea ta pasiune. Când ai descoperit-o și cum ai ales să o urmezi?
Mulţumesc pentru întrebare! Începutul muzicii în viata mea este o amintire frumoasă. Muzica a venit la mine şi eu am primit-o cu braţele şi sufletul deschis. Când eram copil, la grădiniţă, la serbarea de Crăciun, am primit de la Moşu’ o triolă. Este un instrument de suflat, cu butoane. Atunci a fost primul contact cu muzica. Era a mea şi puteam să cânt cât vreau. Am învăţat să cânt la ea singur, după ureche, câteva cântecele de copii. După câţiva ani, tatăl meu m-a dus la Palatul Copiilor din Braşov, unde l-am întâlnit pe profesorul care mi-a pus chitara în mână, domnul Ioan Pancea. Apoi am urmat Şcoala Populară de Arte din Braşov, la domnul Dan Pavelescu. Deja ştiam că voi face muzica toată viaţa, dar decizia cea mai puternică a fost într-o seară când am ales să mă mut la Bucureşti.

 

– Cum și când a fost întâlnirea cu Bere Gratis?
După ce am ajuns la Bucureşti, am început să caut locuri şi trupe în care să cânt. Am cântat 5 ani în trupe de cover-uri şi am început să cânt în paralel şi singur în pub-uri şi la party-uri private. După aceşti ani, a urmat o reorganizare şi am început să-mi caut din nou o trupă. Timp de un an nu s-a întâmplat nimic concret. Chiar încolţise ideea de a mă întoarce acasă, la Braşov. Totuşi, după un an, în ianuarie 2010, am auzit la radio melodia „Pas in doi” de la Bere Gratis şi mi-am spus în sinea mea „Ce mişto e piesa asta… ce fain ar fi sa cant cu ei…”. Surpriza a fost că, după două zile, am primit un telefon de la Ruxandra, impresarul Bere Gratis de atunci, şi m-a întrebat dacă mai sunt liber pentru colaborare. Nici nu ştiu cât de mult am realizat pe moment… După trei ore eram în sala lor de repetiţii şi de atunci am rămas împreună.

 

„Mergeam la concerte la Bere Gratis şi apoi le cântam la chitară fetelor Vino mai aproape”

 

 – Bere Gratis este una dintre cele mai vechi trupe din muzica românească. Te-a tentat vreodată alt peisaj? Cred că propuneri au fost…
Din fericire, Bere Gratis a reuşit să se menţină pe piaţă din 1998. Pe vremea aceea mergeam la ei la concerte şi apoi le cântam la chitară fetelor „Vino mai aproape”. Mă bucur mereu când îmi amintesc tot parcursul. Sigur ca propuneri au fost, sunt și vor mai fi. Cea mai frumoasă și recentă propunere a fost anul acesta, chiar și cu pandemia, de a fi solist vocal în trupa Conexiuni. Singurul peisaj care mă tentează este un proiect solo, dar în paralel cu Bere Gratis. Cine știe, poate și un duet cu propria mea trupă.

 

– Chitară-bass. Se spune că un băiat și o chitară sunt rețeta perfectă ca să ai succes în dragoste. Confirmi?
Când m-am apucat de muzică și am ales drumul ei, am făcut-o pentru că m-a atras mereu, iar chiara a fost pe gustul meu. Restul au fost doar o consecință. Chitara, vocea sunt instrumente-simbol care atrag mereu privirile fanelor, mai ales atunci când faci totul cu pasiune.

 

„Nimeni nu înțelege dacă faci la chitară trei acorduri care înseamnă Te iubesc

 

– Se mai spune și că, într-o trupă, atenția este asupra solistului vocal. E o realitate pe care și-o asumă fiecare instrumentist?
Când eram în facultate, un prieten bun a insistat 6 luni să cânt singur cu chitara și vocea la el în bar. Atunci încă nu cântam cu Bere Gratis. De acolo a început cariera mea solo și mă bucur de experiența și de amintirile trăite în acești ani. Da, atenția este concentrată pe solist, pentru că el folosește limbajul comun tuturor. Nimeni nu înțelege dacă faci la chitară trei acorduri care înseamnă „Te iubesc”. Se pot simți, dar altceva e când spune asta vocea. Vocea o folosim toți, e comună. Asumarea este din plăcerea fiecăruia. Sunt momente când faima orbește și devine o concurență între instrumentist și solist, dar totodată solistul are responsabilități și presiuni mult mai mari. Spun asta atât în calitate de instrumentist cât și de solist.

 

 

– Când te recunoaște lumea, primești bere…. gratis?
Având în vedere că numele trupei a avut intenția ca lumea să vină la concerte, noi suntem întrebați dacă dăm bere gratis. Ba chiar unii se opresc lângă duba noastră pe care scrie numele trupei și întreabă dacă dăm bere. De obicei lumea se bucură și uneori întreabă: „Voi dați și bere gratis?”, iar eu le răspund: „Poți să bei cât dăm noi gratis!?”.

 

– Cea mai frumoasă amintire din turnee?
Amintiri sunt foarte multe și nu aș ști pe care să o pun prima. Amintirile frumoase de pe scenă sunt concertele cu maestrul Gheorghe Zamfir. O amintire frumoasă a fost când am cântat la nunta unor fani ai trupei și pe verighetele lor erau scrie versurile unei melodii Bere Gratis: „Eu nu am să te las, să nu mă lași nici tu”. Am facut și nebunii, doar suntem trupă rock.

 

– Ce nu le-ai spus niciodată până acum colegilor tăi… pentru că n-a fost vreme pentru… mărturisiri siropoase?
După 11 ani de colaborare, ni le-am spus pe toate, dar mereu e loc de „Mulțumesc!”.

 

„Cred că pentru toți anul 2020 a fost un an de tranziție, cu multe schimbări pe toate planurile”

 

– Cum ai traversat anul 2020?
Cred că pentru toți anul 2020 a fost un an de tranziție, cu multe schimbări pe toate planurile. Multe concerte au fost suspendate, amânate sau anulate. Pentru un artist… să nu-și poată îndeplini arta este un chin îngrozitor. Îmi lipsește publicul, îmi lipsesc aplauzele, bucuria, zâmbetele, atmosfera… Din fericire, am mai cântat singur, acustic, cu proiectul meu solo și mi-am mai mângâiat sufletul.

 

 

– Anul 2020 a fost cum a fost. Dar, la tine, se încheie frumos – decorezi brazi de Crăciun, a doua mare pasiune a ta. Cum ți-a venit ideea și de când ai iernile ocupate cu acest business?
Ideea a venit acum 3 ani, de la niște prieteni buni cu care împodobeam un brad. A pornit de la ceva simplu și întâmplător. Am zis să văd cum ar fi dacă… A fost de încercare, dar după un timp, am început să fiu contactat de televiziuni și presă, să le prezint ideea de Crăciun și mi-am dat seama atunci că fac ceva frumos și corect.

 

„Anul… 2020 a venit cu mai mulți brazi împodobiți acasă la oameni”

 

– Care au fost cei mai importanți… clienți ai acestui business?
Din fericire, mă pot bucura de clienți numeroși care au apelat la mine și cărora le-am făcut un Crăciun mai fericit. Până anul trecut erau și multe companii, firme, petreceri private care aveau nevoie de un brad închiriat. Chiar era idea să îmbinăm trupa Bere Gratis cu Brazi de Închiriat și să oferim toată atmosfera de Crăciun. Poate la anul… 2020 a venit cu mai mulți brazi împodobiți acasă la oameni, unde își petrec și Sarbătorile. Toți clienții sunt importanți, dar cred că cel mai frumos loc unde am făcut bradul a fost Ateneul Român.

 

– Ce trenduri se poartă pentru brazii de anul acesta?
Eu folosesc foarte mult natura în brazi: animale, flori, figurine. Fac acest lucru ca să aduc mai multă viață în decor și recomand să vă inspirați și voi din natură.

 

– Cum se desfășoară livrarea unei comenzi la Brazi de Închiriat? De la momentul în care te contactează clienții până la despodobitul bradului?
Clienții sună, știu sau nu ceea vor, stabilim împreună înălțimea potrivită pentru locație, modelul potrivit în funcție și de design-ul casei și de personalitatea lor, apoi stabilim o zi și o oră. Eu vin cu bradul și cu ornamentele, îl împodobesc, iar după Sărbători tot eu vin și îl ridic. Pentru că am fost solicitat, de anul acesta am adus și brazi neîmpodobiți pentru vânzare și mă bucur că sunt foarte apreciați.

 

– Ai avut grijă să ai un nume potrivit pentru această ocupație, Google îl indexează foarte bine… pentru că persoanele interesate de acest serviciu caută, pur și simplu, în browser „brazi de închiriat”. Cine te sfătuiește în business?
Numele l-am ales eu. Acum colaborez cu prietenul meu bun Bof Ciprian, cu care am și venit în București, colegul meu de liceu. Mă ajută la o mai bună strategie de marketing și simt o creștere foarte bună. Totodată colaborez cu Andreea Tamaș și Iulia Dumitru pe partea de media și decorațiuni.

 

– Ce ne poți spune despre prețuri?
Prețurile pornesc de la 750 lei și pot crește în funcție de bugetul și de preferințele fiecăruia. Înălțimea  bradului determină prețul final.

 

– În 2020 oamenii au împodobit bradul mai devreme? Poate din dorința ca anul acesta să treacă mai repede sau poate pentru că petrec mult mai mult timp acasă…
Crăciunul este cea mai mare sărbătoare din an și aduce o bucurie imensă! Oamenii vor să trăiască această Sarbătoare cu tot sufletul și vor să țină cât mai mult, mai ales în acest an. De obicei, brazii încep să fie împodobiți de la jumătatea lunii noiembrie, dar comnzile încep din octombrie. Chiar am avut comenzi și din ianuarie pentru decembrie.

 

– Cum arată bradul pe care îl vei împodobi pentru tine?
Bradul meu va fi simplu și ancorat, deoarece am doua pisici, iar una are 6 luni și încă nu a văzut brad. Nu știu cum va reacționa.

 

– Brad natural sau artificial? Cum decidem?
De obicei, brazii artificiali arată mai bine, se pot modela, sunt mai versatili. Cei naturali au mirosul specific… În funcție de aceste aspecte, alegem cum să arate. Cei mai mulți brazi pe care i-am împodobit au fost artificiali.

 

– Cine apelează la serviciile tale primește și un colind?
Împodobitul nu se poate face fără colinde și atmosfera trebuie să fie bogată în zâmbete.

 

 

 

 

 

 

Top