DR. ALIN UDEANU, MEDIC STOMATOLOG: „ÎN CLINICA MEA AU VENIT SĂ SE TRATEZE OAMENI PE CARE EU I-AM DIVINIZAT CÂND ERAM MIC”

În ultima vreme, v-am prezentat povești de succes ale tinerilor din generația mea. Dr. Alin Udeanu are 32 de ani și o clinică de stomatologie DRM  în centrul Bucureștiului. L-am întrebat despre decizia de a alege o carieră înr-un domeniu în care concurența este acerbă, despre pasiunea pentru fotbal, perioada aceasta în care și pacienții – nu doar medicii – poartă măști și, desigur, despre arhidiscutatele fațete dentare.  

 

– Cine ești tu, Alin?
Sunt „Bărbatul la 32 de ani”! Cel care are experiența de astăzi, datorită trairilor pe care le-a avut pana acum. Sunt un bărbat care luptă în fiecare zi. Nu sunt perfect, am foarte multe defecte, dar sunt un om serios și dedicat în tot ceea ce fac. Se spune ca toată viața noastră vrem să înțelegem care este rolul nostru pe acest pământ.

 

– La 7 ani jucai fotbal. Te-ai gândit vreo clipă serios să alegi o carieră în sport sau, mai degrabă, familia te-a îndrumat către o profesie „serioasă”?
Am avut o copilărie în care nu exista tehnologia de astăzi și momentele de recreere erau cu vecinii de la bloc. Sportul băieților era fotbalul. Aşa am ales să merg să joc fotbal la un club din orașul natal. Niciodată nu am neglijat școala, cel puțin în gimnaziu, când eram un elev model. Cred că și sportul m-a ajutat să am aceasta deprindere de a învața foarte rapid. Tot timpul aveam în minte sa ajung sportiv de performanță, însă în momentul în care mi-am ales postul pe care să joc – portar -, nu am luat în calcul că trebuie să ai obligatoriu anumite calități, pentru a performa. Înălțimea a fost un dezavantaj pentru mine, pentru că la 1.77m nu puteam ajunge un portar internațional. Și a venit momentul în care am avut sclipirea de a renunța la cea mai mare dragoste a mea de atunci, fotbalul. Și a urmat un alt drum, greu dar frumos… Medicina!

 

– Ești din Drăgășani. Ți-ai propus să vii în București doar pentru studii și apoi să te întorci acasă sau odată plecat din orașul tău, ți-ai promis Bucureștiul?
Am venit în Bucureşti pentru studii. Am terminat și m-am reîntors în Drăgăşani pentru a profesa. Primii 3-4 ani i-am petrecut la Drăgăşani, perioadă în care am acumulat multă experiență. Țin minte că am dat un interviu, când lucram la Drăgăşani. Una dintre întrebări era: „Unde te vezi peste 5 ani?”. Iar eu am răspuns: „În Bucureşti, lucrând într-o clinică ce îmi poartă numele!”. Și aşa s-a întâmplat.

 

– Cu experiența de acum, ai alege același traseu profesional?
Eu iubesc ceea ce fac. Chiar dacă petrec mult timp la clinică, nu cred că există seară când mă pun în pat să nu mă uit la intervenții chirurgicale. Sunt obsedat să văd tehnici chirurgicale noi, să le învăț și să le aplic. Normal că aș alege sa fac tot asta!

 

„A fost o provocare atunci când am decis să deschid o clinică în centrul Bucureștiului”

 

– Lucrezi în mediul privat. Pentru stomatologie pare cel mai puternic trend. Cum ai descrie tu piața din România? Care sunt principalele provocări în acest domeniu, care, până la urmă, este un business?
Bună remarcă! Da, este un trend atât de puternic încât oamenii de business au văzut un potențial în crearea unor clinici dentare. Și aici mă refer la cei care nu sunt medici, dar au avut bani să deschidă clinici, să angajeze medici și să intre puternic pe piață cu un marketing agresiv. Este o provocare destul de mare să reziști pe piață în zilele noastre. Asta este frumusețea stomatologiei astăzi. Cred că a fost o provocare atunci când am decis să deschid o clinică în centrul Bucureștiului. Am o echipă de care sunt mândru și sper să ajutăm cât mai multe persoane să-și recapete zâmbetul dorit!

 

– În ultima vreme, pacienții apelează din ce în ce mai mult la medicii stomatologi pentru aspecte care țin exclusiv de  estetică – faimoasele „fațete” dentare, albe de culoarea faianței. Procedura de aplicare a acesteia modifică definitiv dantura. Ce riscuri implică? Recomanzi acest trend sau dimpotrivă?
Nu vreau să îmi pun colegii în cap. Ce întrebare mi-ai pus! Personal, nu sunt de acord cu aceste fațete, atunci când este doar un moft din partea pacientului. Bineînțeles că au și ele rolul lor, câteodată. În toată perioada de când sunt medic, am avut un singur caz cu fațete. Vă pun o întrebare: Câți medici stomatologi ai văzut ca au fațete? Exclude-i pe cei care fac astfel de tratamente. Noi știm foarte bine cât de important este să nu strici un dinte bun. Acesta este un alt motiv pentru care sunt mândru de mine: nu am ajuns să fac orice în medicina dentară doar pentru bani. Dar, dacă pacienții cer asta, normal că sunt și medici care se specializează pentru aceste tratamente.

 

– Ce servicii, proceduri recomandă în piață clinica la care profesezi? Ce vă diferențiază?
Fiind o clinică de stomatologie, oferim toate tratamentele pe care trebuie să le ofere un medic stomatolog. Suntem o echipă și fiecare dintre noi își face partea lui, pentru care s-a pregătit. Nu știm ce ne diferențiază, dar cu siguranță există ceva ce avem noi și nu au ceilalți, cum la fel există ceva ce au ceilalți și nu avem noi.

 

 

– Ce investiții faceți ca să rămâneți în pas cu timpurile în acest domeniu în care tehnologia evoluează incredibil de repede?
Cea mai mare investiție pe care o poți face ca medic, este în tine. Dar și investițiile în aparatură contează. Tocmai de aceea, urmează să facem o investiție destul de mare în aparatură de ultimă generație, cât și in amenajarea sălii de operații pe care mi-o doresc atât de mult.

 

„Cel mai important moment profesional de până acum a fost intervenția pe care i-am făcut-o tatălui meu”

 

– Care este cel mai important moment profesional din cariera ta de până acum?
Cel mai important moment profesional de până acum a fost intervenția pe care i-am făcut-o tatălui meu. A fost o interventie chirurgicală foarte grea și totuși nu m-au copleșit emoțiile. După 4 ore de operație, tatăl meu a putut zâmbi din nou.

 

– Dar cea mai Mare Întâlnire?
Atunci când l-am cunoscut pe mentorul meu, Enrico Marcon. Au fost foarte multi medici care m-au ajutat sa cresc, dar el a fost pentru mine cel care mi-a dat cea mai mare încredere și m-a învățat tot timpul tot ce el știa. Îi sunt recunoscător pentru asta, toată viața viața mea!

– Cum este perioada aceasta pentru tine? Cum s-au reflectat restricțiile în activitatea voastră?
Noi, medicii stomatologi avem o misiune mai presus de orice: sa avem grijă de dinții oamenilor. Am învățat încă din facultate cum trebuie sa ne ferim de virusuri. Noi am fost tot timpul expuși, așa că nu ne-a fost greu să ne adaptăm. Pacienții au fost puțin mai reticenți, însă și-au dat seama că într-un cabinet stomatologic se respectă toate normele de prevenție, așa că au venit pentru a-și rezolva problemele dentare.

 

 

– Care a fost cel mai frumos „mulțumesc” pe care l-ai primit din partea vreunui pacient?
Au fost multe astfel de momente. Și câteodată nici nu era nevoie sa rostească acest cuvânt. Pur și simplu, începeau să plângă de fericire. Cred ca acesta e cel mai frumos „mulțumesc”, primit din partea pacienților.

 

– Ai tratat și vedete?
Că tot m-ai întrebat mai devreme de întâlniri marcante din cariera mea… haideți să ne gândim puțin: Cum crezi m-am simțit eu, când în clinica mea au venit să se trateze oameni pe care eu i-am divinizat atunci când eram mic? Și aici vorbim de valori cu care România s-a mândrit și se mândrește în continuare.

 

– Ce îți propui să faci în carieră? Marele vis?
Marele vis… sa pot schimba ceva. Sa ajut oamenii. Să fac o clinica mare unde copiii și bătrânii să beneficieze gratuit de tratamente stomatologice. Încă sper că pot realiza acest vis. Cu ajutorul oamenilor, nu singur!

 

– Ce pasiuni ai, dincolo de stomatologie?
Îmi place sa ma uit la meciuri de fotbal. Să merg la pescuit. Să stau la terase cu prietenii. Sa călătoresc, atunci când îmi permite timpul. Să învăț ceva nou în fiecare zi.

 

– Ce îți dorești pentru 2021?
Sănătate pentru toată lumea.

Top