OANA TOMOIAGĂ – OAN MEDICAL FASHION: „TIPARUL ESTE CONCEPUT CU GRIJĂ PENTRU FIECARE MEDIC”

Întotdeauna am spus că medicii poartă halate albe ca să se cunoască de departe că sunt îngeri. Privind halatele medicilor, niciodată nu m-am gândit dacă sunt frumoase sau nu. Pur și simplu, mi s-au părut mereu mantii de supereroi. Când am decoperit-o pe Oana Tomoiagă și am întrebat-o despre OAN Medical Fashion mi-am dat seama că ținutele din spitale se pot personaliza până la cel mai mic detaliu, astfel încât halatele albe să fie și frumose, întocmai cum sunt ținutele medicilor din filme. Nu știam că există fashion medical… Am aflat, odată cu acest interviu.

– Cine ești tu, Oana?
Sunt o femeie care are libertate de acţiune, sunt deschisă la tot ce este nou şi, cel mai important, sunt mamă. Am pătruns din pasiune în domenii care m-au captivat. Mă dezvolt continuu, mă perfecţionez, pictez şi scriu poezie în momente de linişte sau când cineva sau ceva mă inspiră.
– Cu ce te-ai ocupat până la ideea de a lansa OAN Medical Fashion?
Îmi place mult să lucrez cu oamenii. Sunt economist de profesie, iar din anul 2004 am devenit asociat în business-ul familiei, unde domeniul principal de activitate este agricultura. Cariera mea se dezvoltă în continuare frumos în sectorul resurselor umane. De opt ani sunt inspector HR, am susţinut cursuri de specialitate şi sunt în permanentă documentare, fiind un domeniu care s-a transformat destul de mult în ultimii ani. Mă implic în cauze caritabile, sunt activă în organizatia Rotary, unde am fost preşedinte de club în anul 2018-2019, o perioadă asistent guvernator, iar anul acesta coordonez membershipul în zona Muntenia Est şi Dobrogea. Este un parcurs cu multe parteneriate, prezentări la cel mai înalt nivel şi participări la conferinţe în calitate de trainer.

„Nu mi-am dorit să fiu medic, prefer să fiu prietena lor”

– Am citit că mereu ai admirat medicii. Ți-ai dorit și pentru tine o carieră în acest domeniu?
Admir pesoanele care muncesc pentru rezultatele lor. Un medic se pregăteşte mult până reuşeşte să  profeseze. În meseria aceasta există o legatură directă între starea de sănătate a oamenilor, felul în care primesc tratamentul şi dispozitia ulterioară de bine. Nu mi-am dorit sa fiu medic, prefer să fiu prietena lor.
– Care este medicul căruia îi porți cea mai mare recunoștință? Dar admirație?
Aș putea spune mai multe nume. Primul la care mă gândesc acum este Dr. Florina Mihalache – Olteiu, medicul care mi-a fost alături la nașterea copiilor. Îi plac pe cei care își exprimă personalitatea dincolo de profesie și își fac timp pentru ce este important în viața personală, relatii sănătoase, vestimentație, hobby-uri, călătorii. Îmi admir prietenii medici. Sunt mulți și sunt o norocoasă!

„Lucrez acum la colecția de lux”

– Când și cum ți-a venit ideea pentru OAN Medical Fashion? 
A existat dintotdeauna dorința de a pătrunde în lumea modei. În vara acestui an am pus pe hârtie ideea și iată că s-a materializat. Modelele vestimentare pe care le-ai văzut fac parte din colecția standard, purtată de medici la cabinet. Lucrez acum la colecția de lux, din materiale sofisticate și accesorii uimitoare, outfit medical personalizat pentru participări la conferințe, interviuri, apariții tv, campanii de marketing și alte evenimente de profil.
– Când ai demarat acest business ai studiat piața sau, pur și simplu, pasiunea ta pentru modă și admirația pentru medici te-au făcut să te implici „orice ar fi”?
Este pasiune pură pentru design. Conceptul este complet nou, colecția de eveniment este inovație 100%, iar pe piața actuală, dupa încheierea pandemiei, cred că OAN Medical Fashion va deveni un brand căutat.
– Publicul tău țintă e format exclusiv din medici și personalul medical. Lucrezi doar pentru România sau și pentru străinătate?
Mă adresez medicilor. De curând am primit cereri pentru ținute de ocazie și office. Poate voi crea și pentru prietenele mele dragi rochiile dorite. Pentru moment, atenția exclusivă este pe linia luxury la care lucrez. Clientii sunt din România, însa cu un marketing sănătos, produsele mele pot ajunge și în străinatate.
– Miuccia Prada și YSL sunt numele internaționale care te inspiră în ținutele pe care le porți. Se oglindesc aceste preferințe vestimentare și în produsele OAN?
Port brandurile mari în combinație cu piese vestimentare din moda mass-market. Îmi place mesajul transmis prin stilul adoptat. Compun și accesorizez o ținută să fie remarcată în locul unde este privită. Am entuziasm fantastic atunci când creez și sigur vei regăsi stilul personal în produsele OAN.

– Clienții tăi sunt direct medicii sau realizezi comenzi mari, pentru Rețele Private de Sănătate?
Am vândut medicilor în mod direct și clinicilor private. M-am bucurat să creez modele pentru doctorii speciali cu care am lucrat. Am personalizat ținutele prin culoare și broderie.
– Ținuta medicilor trebuie să fie neapărat și comodă. Cum se îmbină cele două concepte – „comod” și „elegant”?
Depinde de stilul fiecăruia, de specializarea pe care o are. Sunt medici care preferă o vestimentație cambrată, mai cu seamă cei care lucrează în medicina estetică. Cei care profeseză în spital au optat pentru ținute mai comode. Când discutăm despre eleganță mă gândesc la detalii. O ținută comodă poate fi scoasă în evidență prin detalii spectaculoase. Îți dezvălui puțin din secretele viitoarei colectii: vor fi accesorii prețioase pe guler, manșete sau talie, cusute pe linii vestimentare elegante și moderne. Sper că ți-am stârnit curiozitatea.

– Desigur, abia aștept să văd fotografiile cu noua colecție. Cât de mult se pot personaliza ținutele medicale?
Pot fi complet personalizate. Tiparul este conceput cu grijă pentru fiecare medic.
– Există un cod al vestimentației în Sistemul de Sănătate?
Există și încă se respectă în spitale.
 – Care sunt dorințele pe care ai observat că le au medicii – poate, mai ales, doamnele – se simt limitate de „halatul alb”, vor să îl facă să semene mai mult cu ținutele „office”?
Discuțiile pornesc de la detalii particulare, cum ar fi o anumită lungime a rochiei, aspectul decolteului, forma mânecii și merg către ansamblul ținutei. Prima opinie din partea medicului vine în comparație cu ceea ce poartă în mod uzual. La propunerea unui design complet nou, care sa caracterizeze în esență specializarea și personalitatea lui, am primit feedback foarte bun.
– Care sunt prețurile?
Fiind produse de calitate superioară, prețurile sunt pe măsură. Încep de la 160 euro pentru ținutele standard și ajung până la 450 euro pentru produsele din linia de lux.
– Locuiești în Slobozia. Ți-ar fi mai ușor dacă ai avea businessul în București?
Cred că da, lucrurile ar avea alt impuls. În câțiva ani, dacă business-ul evoluează așa cum mi-am propus, voi veni în București. Aș vrea să deschid un magazin OAN Medical Fashion unde să mă întâlnesc direct cu clientul, să poată vedea modelele pe care le am și să îl ghidez în alegerea ținutei potrivite.
–  Cine te sprijină în deciziile pe care le iei?
Sunt asociat unic și mă ghidez din propria experiență.
– Anul acesta, medicii au acoperit halatele albe cu acele „costume de cosmonaut” indispensabile în lupta împotriva pandemiei. Ai simțit că au fost afectate comenzile, de vreme ce acum medicii trebuie să se gândească mult mai mult la siguranță și chiar nu mai au timp pentru aspect?
Toate domeniile au fost afectate în perioada acesta de criză. Pentru unii investitori lucrurile chiar s-au oprit, deoarece impactul coronavirusului în businessul românesc a fost foarte puternic și au avut mulți de suferit. Eu am început afacerea în pandemie și probabil că startul ar fi fost mult mai răsunător dacă eram într-o perioadă de normalitate.
– Ce îți dorești de la businessul tău pentru anul ce vine?
Sa crească atât de mult încât să mă surprindă!
Top