FEMEIA LA 30 DE ANI

Cartea aceasta este petrecerea mea de 30 de ani! Pentru că tot mă întreba lumea ce vreau să fac în ziua când împlinesc 30 de ani, într-o zi am răspuns: „Ştiţi ce?! O carte!”

M-am gândit că petreceri poţi avea oricând. Asta nu înseamnă că nu poţi, oricând, să scrii o carte! Dar dacă scoţi o carte chiar în ziua când împlineşti 30 de ani – e un motiv în plus de bucurie!
„Despre ce e cartea?”, m-a întrebat toată lumea. Vă spun şi vouă, de la început! Sunt 30 de poveşti ale unor 30 de femei de 30 de ani.
„Interviuri?” – a fost următoarea întrebare. Nu! Cartea aceasta este o carte despre emoţii. Deşi cuvintele nu rimează pe pagini, în timp ce-am scris-o, uneori aveam impresia că scriu poezie. Tocmai pentru că am potrivit fiecare cuvânt încât să fie o carte despre femei de 30 de ani, pe care să o citească femeile de orice vârstă. Şi, cu şi mai multă atenţie, bărbaţii!
Desigur, ideea mi-a venit cu câteva luni înainte să împlinesc 30 de ani. Asta nu înseamnă că am scris conştiincios!

Am scris năvalnic, scoţând din mine tristeţi înţelese, peste care am trecut. Pe unele nici nu mai ştiu dacă le-am trăit şi eu sau doar mi le-am imaginat pentru personajele mele. La fel şi bucuriile! Dar bucurii vreau să trăiesc oricând. Asta da urare la 30 de ani: să primesc cât mai multe bucurii! „Cartea este despre tine?”, cred că urmează să mă întrebaţi. Nu ştiu. Este despre mine atât cât este şi despre voi. De fapt, sunt 30 de stări pe care cred că le trăim cu toţii. Nu neapărat la 30 de ani. Este o carte pe care vreau să o citim cu bucurie. (O să o mai citesc şi eu. Ce, credeaţi că numai voi?! Mai ales că am predat-o caldă la tipografie).

A, şi cred că o să mă întrebaţi şi dacă în poze sunt eu. Da, eu sunt, aşa cum m-a văzut fotograful Ciprian Strugariu, într-o şedinţă foto pe care am făcut-o în joacă înainte să-mi vină ideea cărţii. Ce fac în poze? Dansez printre cuvinte! Chiar cred că fotografiile armonizează cuvintele. V-am spus… cartea e un buchet de stări. Toate eliberatoare! Încă ceva: până acum am mai scris trei cărţi, dar aceasta este prima prefaţă pe care o scriu. Semn că la 30 de ani mai sunt o mulţime de lucruri frumoase pe care poţi să le faci pentru prima dată.

Sunt Eveline şi am 30 de ani! Şi-o carte-petrecere!

Cartea ajunge la voi:

19 iunie – CRAIOVA (Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman)
28 iunie – PITEȘTI (Filarmonica Pitești)
17 iulie – BUCUREȘTI (Muzeul Național al Literaturii Române)

Top