NOII INFRACTORI

Mă bucur de fiecare dată când sunt invitată la o premieră, mai ales pentru că agenda mea e plină, aproape în fiecare seară, cu o provocare culturală! Înseamnă că Bucureștiul e efervescent și din acest punct de vedere. Pe 7 martie am fost la Teatrul Național și am văzut „Noii infractori”.

 

Despre autoarea piesei, Edna Mazya, știam că este una dintre cele mai apreciate scriitoare și regizoare din Israel și că piesele ei se joacă pe multe scene importante de teatru din lume. Între ele, de acum, și scena Naționalului bucureștean.

Sunt întotdeauna fascinată de caietele-program, care parcă te lasă să tragi cu ochiul după cortină, la crâmpeie mărturisite de autorii piesei, la fotografii din repetiții, la aprecieri avizate, schițe de costum… Mi-a plăcut mărturia aleasă pentru pagina autorului, în caietul program al spectacolului „Noii infractori”: „Într-o zi, m-am urcat într-un taxi, iar șoferul era nervos și preocupat în urma unui apel telefonic pe care tocmai îl încheiase. S-a întors spre mine și, cu o voce sugrumată, mi-a spus «Astăzi, dacă nu ești creativ, nu supraviețuiești din punct de vedere economic.»” Se pare că acel moment a făcut-o pe autoare să empatizeze și mai mult cu necazul altora și i-a oferit inspiație pentru piesă.

„Noii infractori” este un spectacol care urmărește povestea unei gospodine de 60 de ani, ascultătoare, căsătorită cu un bărbat care a pierdut averea familiei și care are doi copii mari care încă trăiesc pe banii părinților.

Primul moment al spectacolului o înfățișează pe Dorina, parcă într-o celulă de închisoare. Însă gratiile sunt proiectate în lumină. Să fie apăsătoarea viață de familie adevărata închisoare a Dorinei? Femeia care ține casa are, din când în când, câte un strigăt mut din dorința de a fi ajutată. Ea pune masa, ei i se cer banii, ea se pricepe la computer, ea are grijă de mama bătrână și mofturoasă din pricina bolii… Pentru că toți cei din familie lasă grijile pe umerii ei, fiecare îndatorie devine o corvoadă. Corvoadă lângă corvoadă, toate se transformă în niște gratii care o țin captivă. Când în sfârșit își semnează declarația de independență printr-o evadare de la o cină în familie, supărător de apăsătoare, o salvează pe Noemi, o prostituată care-i propune o afacere: să-i găzduiască întâlnirile cu clienții… chiar în casa ei.

Dorina acceptă cu greu, la gândul că acești bani o vor ajuta să-și întrețină în continuare familia. Și așa se face că cele două femei ascund… afacerea în spatele unor declarate cursuri de… bucătărie. Odată cu dezvoltarea „afacerii”, publicul pătrunde într-un univers savuros și se tot întreabă până unde este dispusă să meargă Dorina? Pentru că, deja, nu mai e vorba de salvarea familiei, ci de explorarea ei, ca femeie.

N-o să vă spun eu, mergeți la teatru!

Virginia Mirea face un rol excepțional în Dorina! Alexandrina Halic, de care ne era dor, o joacă pe Anca, mama Dorinei. Și, cel mai interesant mi s-a părut faptul că TNB nu a avut nevoie de colaboratori noi pentru rolurile celor trei vânzătoare de plăceri, care nu doar că sunt îmbrăcate sumar, ci și dansează, escaladează spațiul scenei… Chiar transformare pentru cele trei actrițe!!! Distribuția îi reunește pe Andrei Finți, Teodora Mareș, Silviu Biriș. Afrodita Androne, Ileana Olteanu, Aylin Cadîr, Diana Sar, Cosmina Olariu, Daniel Badale, Alexandru Hasnaș, George Piștereanu, Mihai Verbițchi, Viorel Florea, Alexandru Popescu, Nicoleta Tase, Aris Bănuțoiu. Regia: Ion Caramitru.

„Noii infractori” este un spectacol-bucurie de seară, din categoria acelora care te teleportează în aventurile personajelor și, la final, te întorc în realitate mai fericit. Nu pentru că persoajele ar fi scăpat de probleme, ci pentru că tu ai parcurs o călătorie interioară mai mult decât interesantă!

Foto: TNB – FLORIN GHIOCA
Top