CONCORSO INTERNAZIONALE DI DANZA „CITTÀ DI UDINE”

Mă bucur că România nu este doar o destinație culturală pentru turiști, ci și o miză pentru artiști. Multumesc, Federica Comello, pentru invitația de a face parte și anul acesta din juriul „Concorso Internazionale di Danza Città di Udine”. Abia aștept să îi primim în România pe premianți!

Balerinii Emma Mardegan și Cristian Daneri din Italia vor veni la Opera Brașov pentru un stagiu de pregătire și au șansa să fie implicați într-un proiect al instituției. Anul acesta, la cea de-a șasea ediție a Concorso Internazionale di Danza „Città di Udine”, Opera Română Craiova a oferit trei burse de studiu și posibilitatea de a susține audiții pentru a intra în ansamblul de balet pentru cei mai talentați balerini din competiție. Astfel, Giorgia Giacon, Giulia Zorzi și Cristian Danerli sunt așteptați alături de Baletul Operei Române Craiova. Este cel de-al doilea an în care Opera din Craiova invită participanți la acest concurs internațional de balet să se implice în proiectele instituției. Tinerii dansatori care sunt așteptați la București, la Teatrul EXCELSIOR, în cadul „Atelierele EXCELSIOR – DANS” sunt: Sophia Zecchin, Asia Braini, Giulia Masiero, Davide Alphandery, Christian Cretu, Stephano Cera.

Concursul Internațional de Dans „Città di Udine”, ediția a VI-a, s-a desfășurat în perioada 2 – 3 februarie 2019, la Udine (Italia). În competiție s-au înscris peste 200 de dansatori și 33 de școli de dans și balet din Italia, Croația, Slovenia, la toate categoriile: balet clasic, neoclasic și dans de caracter; dans modern și contemporan; duete și grupuri – pentru mai multe stiluri de dans, plecând de la contemporan, modern, jazz, balet clasic și neoclasic, ajungând până la hip-hop. Concursul este destinat tinerilor dansatori care nu activează în companii profesioniste. Tocmai de aceea, cei care sunt selecționeri pentru teatre de operă și companii private îi invită pe cei mai buni dintre ei să susțină audiții private pentru a participa la proiectele lor sau pentru a fi angajați în cadrul organizațiilor lor. 

Juriul competiței a fost alcătuit din profesioniști la nivel internațional, dansatori, coregrafi sau profesori: Howard Quintero Lopez, Alessandra Pasquali, Leo Mujić – pentru secțiunea de balet, David Matan, Guido Markowitz, Kristian Lever – pentru secțiunea de dans modern și contemporan. Directorul artistic al Concursului Internațional de Dans „Città di Udine” de anul acesta a fost Federica Comello, coregraf și profesor de dans.

Am fost bucuroasă să ofer Premiul Presei și sper ca toți dansatorii să se bucure, și mai departe, de succes!

 

Foto: Pierluigi Abbondanza

Top