NEBUN DIN DRAGOSTE

M-am îndrăgostit de Netflix și HBO GO! Se scurg nopți întregi în care-mi pironesc ochii în televizorul care este „smart” și pentru că știe să nu mă facă să aștept! Curg episoadele serialelor și micșorează timpul și mai mult! Cronofagă pasiunea asta nouă!

Am văzut „Nebun din dragoste” la Naționalul Bucureștean. Și aproape că-mi venea să derulez, să văd ce mai scrie pe generic. De ceva vreme n-am mai avut senzația că privesc un film, în vreme ce sunt la teatru!

Spectacolul se joacă la Sala Atelier, după textul lui Sam Shepard, în regia lui Claudiu Goga. „Nebun din dragoste” este o poveste… de dragoste (evident!). O dragoste toxică, bolnăvicioasă, deghizată la început într-o pasiune orbitoare, care dă dependență.

Dacă în primele minute ale spectacolului publicul are tendința chiar să empatizeze cu personajele (pentru că, nu-i așa, iubirile toxice au făcut multe victime, de-a lungul timpului), pe măsură ce acțiunea avansează… ne mutăm pe Netflix, cum vă scriam mai devreme! Și totul – spațiu, timp, acțiune… devine film.

May (Raluca Aprodu) și Eddie (Gavril Pătru) trăiesc o poveste de dragoste în care pasiunea nu s-a stins. Dimpotrivă! Martorul tăcut al realității este Bătrânul (Mihai Călin) – tatăl fetei. Sau, mă rog, tatăl fetei, după cum știam la început. Pentru că, după o „spovedanie” a fiecărui personaj, publicul află îngrozit că May și Eddie sunt frați și, deci, iubirea lor… blestemată.

Fiecare personaj este întâi victimă a acțiunilor pe care le fac celelalte personaje, apoi victimă a propriei stări de complacere. Martin (Ioan Andrei Ionescu) este victima absolută, neștiutorul și nepriceputul! Dar tocmai acest personaj, îndrăgostit de May, face să iasă la lumină adevărul. Tinerii sunt victimele părinților, bătrânul tată al copiilor e victima iubirii pe care n-a știut să o împlinească. Oricum, toată lumea află adevărul când răul a fost deja făcut…

Rochia roșie puratată cu ciorapi cu bandă și bocanci, alcoolul, decorul… presară dorința ca destinul personajelor să fie dezvelit până într-un anumit prag. Al nebuniei! Al momentului aceluia când spectacolul încă ți se pare că este o poveste dezmățată din zilele noastre, și atât! Parcă ai vrea să vezi povestea doar până la pragul acela. Pentru că, după el, dragostea posibilă chiar așa toxică, devine imposibil de acceptat!

„Nebun din dragoste” este un spectacol pentru prezent. Un spectacol pe care-l simți atunci și-acolo, în sala teatrului. Nu te „bântuie” apoi cu întrebări existențiale. E ca ispita unui fast-food – accesibil, delicios și necesar, dar fără stele Michelin. Nu-i un titlu… de referință. Dar e un spectacol gustat.

Foto: Florin Ghioca

Top