CONCORSO INTERNAZIONALE DI DANZA – CITTÀ DI UDINE – CLASSICO, MODERN, CONTEMPORANEO – 2017

În perioada 30 aprilie – 1 mai, orașul Udine din Italia a devenit o adevărată capitală europeană a dansului. Concorso Internazionale di Danza – Città di Udine este evenimentul care a reunit nume importante ale dansului internațional. Coregrafi renumiți, maești de balet, precum și dansatori din Europa, s-au întâlnit în încercarea de a obține burse de studiu și un loc pe podium.

Bella Ratchinskaja, un nume cu greutate în baletul clasic internațional, care și-a legat cariera de balerină și coregraf de scene precum Academia Vaganova din Sankt Petersburg, de Teatrul Mariinski, Opera Scala din Milano sau Opera din Viena, a jurizat la categoria „Balet clasic” alături de Sanja Nešković Peršin, directorul artistic al companiei de balet a operei din Lublijana – Slovenia. Cariera sa notează succese pe scene precum Cannes, Viena și New York. Cel de al treilea membru al juriului pentru categoria „Balet clasic” a fost Renato Zanella care, în prezent, este coordonatorul artistic al companiei de balet a Operei Naționale București. Succesul său l-a purtat de la Basel la Stuttgart, unde a interpretat coregrafii semnate de John Cranko, Maurice Béjárt, Jiri Kylián, Mats Ek, John Neumeier, William Forsythe, Azary Plisetsky, Glen Tetley, e Kenneth MacMillan. Timp de zece ani a fost directorul companiei de balet a Operei din Viena, și mai apoi directorul artistic al aceleiași instituții. Renato Zanella a fost, pentru câțiva ani, și directorul companiei de balet a Operei Naționale din Grecia.

La categoria „Dans Modern si Contemporan”, au jurizat: Michele Pogliani – o personalitate internațională a dansului, care și-a împărțit cariera de dansator și coregraf pe două continente, făcând performanță atât la Roma cât și la New York, Macia del Prete – o vedetă de televiziune a show-urilor de dans din Italia, precum și Naike Negretti – coregraf specializat în jazz-dance, dans contemporan, street dance și video-dance, cu experiență pe scenele din Europa și New York.

 România a câștigat locul al doilea, la categoria „Balet clasic”. Țara noastră a fost reprezentată de Ana Toderică (13 ani), care a dansat o variație din baletul „Corsarul”. În România, Ana Toderică studiază baletul la Studioul M al Operei Naționale București, cu prof. Magdalena Rovinescu, iar pentru concursul din Italia s-a pregătit cu prof. Nicoleta Iosifescu.

 

Concursul Internațional de Dans de la Udine este organizat de Axis Danza. Nivelul competiției de anul acesta a aliniat concursul, pentru a patra oară consecutiv, la standardele concursurilor de gen din Europa, transformând orașul Udine într-o adevărată capitală a dansului internațional. Peste 600 de dansatori s-au întrecut în măiestrie pentru un loc pe podium dar și pentru a obține o bursă de studiu la una dintre școlile Axis Danza,precum și la Viena, Lublijana, Milano și New York.

„Ne bucurăm că și anul acesta, la cea de a patra ediție a Concursului Internațional de Dans de la Udine, nivelul competiției a păstrat standardele la care lucrează și pe care le promovează Axis Danza. Zilele acestea, în Udine, publicul prezent la eveniment s-a bucurat de un adevărat regal al dansului internațional”, a declarat Federica Comello, Director Artistic al Axis Danza.

Prof. Nicoleta Iosifescu lucrează la școlile de balet din portofoliul Axis de peste 20 de ani, reușind să formeze talente care au dansat pe scene importante ale lumii – la Viena, Milano, Spittal, Clagenfurt, Lecce, Stuttgart și în România, la București, Constanța, Oradea și Timișoara. Mă bucur că România, țara în care mi-am început cariera, a fost reprezentată cu succes în acest peisaj al dansului internațional. Acest lucru demonstrează, o dată în plus, că școala românească oferă, în continuare, balerinii apreciați de mâine”, a declarat Nicoleta Iosifescu.
Invitat de onoare în juriu a fost Renato Zanella, o personalitate a baletului internațional care, în prezent, este Coordonatorul Artistic al companiei de balet de la Opera Națională din București. Acesta a apreciat că la Udine, tinerii dansatori au avut o șansă în plus de afirmare în carieră; „Concursul de la Udine este important pentru că oferă o șansă de exprimare a talentului pentru dansatorii din această regiune a Italiei, o regiune în care nu se organizează multe competiții dedicate dansului. Noi, cei din juriu, am apreciat faptul că am primit invitația de a fi prezenți la acest eveniment și am decis să acordăm burse de studiu celor mai talentați. Competiția, la secțiunile de ansamblu, pas de deux și soliști ne-a demonstrat pasiunea tinerilor pentru dans dar și dedicarea profesorilor pentru educația în dans și pentru a-i forma ca balerini desăvârșiți, în toate ramurile artistice”.
Rezultatele concursului, aici:

Premiile si bursele ed. 2017

Foto: © Pierluigi Abbondanza

Foto: © www.evelinepauna.ro

 

Top