INGA MOGA: „AM CLIENTE CARE IAU AVIONUL DIN STRĂINĂTATE CA SĂ ÎȘI FACĂ MANICHIURA LA MINE”

Astăzi împlinește 27 de ani. De patru ani se dezvoltă profesional într-o direcție despre care spune că va rezista în piață, oricărei crize financiare. Inga Moga este designer de unghii tehnice și trainer pentrru cei care vor să practice această meserie. O manichiură lucrată de ea costă 100 de euro, iar unele cliente iau avionul doar pentru a-și face unghiile la ea. În plus, academia „Russian Academy by Inga Moga” a eliberat până acum româncelor peste 700 de diplome de calificare. Dincolo de job, Inga Moga are o familie fericită, care crede în pasiunea ei pentru… unghii.

 

10403594_567137093389093_8746913280503693106_n

 

EVELINE PĂUNA: Cine este Inga Moga?
INGA MOGA: „Inga Moga” este deja un brand în România. Un brand care vine din Republica Moldova. De fapt, numai „Inga” este din Republica Moldova, pentru că „Moga” este numele soțului meu, numele de căsătorie.

E.P.: Care este povestea ta de dinainte de venirea în România?
I.M.: Încă de când eram în Republica Moldova mi-am dorit mereu să fiu director. Acesta a fost visul meu, de când eram mică. Voiam să administrez un business. Bine, mi-am dorit și să fiu florăreasă – acesta a fost primul vis. Apoi mi-am dorit un business. Așa se face că am urmat studiile unui Colegiu de Business și Administrare a Afacerilor. Iar facultatea am lăsat-o doar la doi ani, pentru că l-am cunoscut pe cel care acum este soțul meu, m-am îndrăgostit și am venit în România. Aici am vrut să-mi continui studiile și m-am înscris la Contabilitate și Gestiune Fiscală, la Academia de Studii Economice.

E.P.: De unde până unde pasiunea pentru… artă pe unghii? Pentru că ce faci tu nu este doar tehnică cu gel, ci adevărată pictură de tablouri în miniatură.
I.M.: Cred că de plictiseală m-am apucat să pun unghii. În Republica Moldova nu am făcut acest business niciodată, nu am crezut că o să port unghii lungi, nu m-am gândit niciodată că o să pot eu să aplic unghii. În România, la început, nu cunoșteam pe nimeni. Și, din plictiseală, am început să mă uit pe poze și să încep să creez.

E.P.: În ce an ai descoperit pasiunea aceasta?
I.M.: În 2011.

E.P.: Cum ai început să lucrezi? La început, doar pentru tine?
I.M.: Da, la început a fost un lucru pe care l-am făcut doar pentru mine. Mă mutasem în România și nu am găsit unde să-mi fac unghiile. Am fost la cineva să-mi aplice unghii și, în timpul nunții, mi-au căzut toate unghiile puse. Într-un moment important din viața mea, în care conta și cum arăt, am rămas cu două unghii aplicate. Am spus că, poate, nu am găsit persoana potrivită. Am mai încercat o dată și, știind cum sunt unghiile peste Prut, am fost dezamăgită și de a doua experiență. Știam cum sunt unghiile în Republica Moldova, pentru că acolo purtasem, știam cum trebuie să arate și cât să reziste. Și atunci am spus că ar trebui să fac ceva, eu însămi.

 

IMG_1153

E.P.: În ceea ce privește piața unghiilor tehnice, Republica Moldova este mai dezvoltată decât România?
I.M.: Este foarte dezvoltată pentru că partea de unghii false vine din Republica Moldova, din Rusia, din Ucraina. Cei mai mulți campioni mondiali sunt din aceste trei țări. Acolo se dictează must-have-ul în domeniul manichiurii.

E.P.: Există, deci, campionate mondiale?
I.M.: Da, există campionate mondiale. Eu nu am participat și nu vreau să particip. Pentru că eu lucrez cu alt scop.

E.P.: Într-un astfel de campionat, se pune accent pe tehnică sau pe design?
I.M.: Sunt două secțiuni. Și tehnică, și design.

E.P.: Ai venit în România, ai fost dezamăgită de prima experiență la salon, ai început să te interesezi de acest domeniu. Ai studiat cu cineva?
I.M.: Am făcut un curs în România, curs de care, de asemenea, am rămas foarte dezamăgită. Am tot încercat să învăț, să mă perfecționez. Multe lucruri le-am învățat singură, dar am făcut și cursuri cu mulți campioni mondiali și am ales să învăț de la cei mai buni. La un moment dat, mi-am dezvoltat propria tehnică, iar acum nu mai am nevoie de cursuri, deși mă informez mereu în legătură cu tendințe și materiale.

E.P.: Când s-a schimbat pasiunea în performanță?
I.M.: Cred că putem vorbi cu adevărat de performanță din momentul în care eu însămi am început să țin cursuri. Iar la un moment dat, nu mai făceam față clienților din România. Mă contacta foarte multă lume. Și am început să primesc cereri pentru a preda această meserie.

 

IMG_1163

 

E.P.: Businessul a pornit cu tine atât ca manager, cât și ca unic angajat?
I.M.: Da. Apoi s-a alăturat și soțul meu. Cu toate că nu a prea avut încredere în ideea asta de business, la început.

E.P.: Soțul tău te ajută doar pe partea de cifre, sau aplică și unghii?
I.M.: Nu. Acum eu mă ocup de partea de creație, iar el de management și marketing.

E.P.: Cum era piața în 2011, atunci când ai început să faci această meserie la un nivel dezvoltat?
I.M.: Era la un nivel foarte scăzut. Găseai foarte greu pe cineva care să pună bine unghii, pentru că și școlile de profil din România erau foarte slabe. De exemplu, eu nu am avut unde să învăț. Noi ne-am dezvoltat treptat businessul și am început să aducem tehnici noi în România, să aducem produse, idei de design…

E.P.: Crezi că momentul în care ai început tu să faci acest lucru a fost cel mai bun, din punct de vedere al pieței? Pentru că nu existau oameni care să facă performanță, clienții au venit mai ușor spre tine? Acum, de exemplu, piața pare a se mai fi așezat.
I.M.: Se spune că în timp de criză este cel mai bine să faci o afacere. Oricum, pe partea de beauty, părerea mea este că lucrurile se vor dezvolta întotdeauna, pentru că femeile din România se îngrijesc chiar dacă pentru acest lucru sunt nevoite să renunțe la altceva.

E.P.: Ce înseamnă „unghii tehnice”, pe înțelesul tuturor?
I.M.: Unghiile tehnice sunt purtate atât pentru a ascunde defectele unghiilor naturale, cât și pentru a putea purta anumite modele. Unghiile naturale nu sunt perfecte. În plus, unghiile tehnice asigură o manichiură rezistentă și îngrijită.

E.P.: Cât timp ar trebui să treacă între întreținerea unghiilor?
I.M.: De regulă, eu recomand ca întreținerea să se facă o dată la trei sau patru săptămâni. Dar depinde și de cât de repede crește unghia clientei și de cum are grijă de ea. Dacă este de calitate, o manichiură tehnică poate să reziste lejer și cinci sau șase săptămâni.

E.P.: Când întâlnești o clientă, pentru prima dată, îi faci și o evaluare a unghiilor naturale?
I.M.: Când o clientă vine pentru prima dată, începem clar cu o construcție nouă. Nu întreținem unghiile aplicate în altă parte, pentru că ținem la calitatea serviciilor noastre, iar dacă tehnica aplicată anterior pe unghiile clientei sau materialele nu sunt adecvate, atunci manichiura are de suferit. Analizăm unghiile – să nu aibă boli, infecții. Din păcate, în România, unii tehnicieni încă lucrează cu materiale de proastă calitate, se apucă de meseria aceasta fără cursuri și, uneori, neștiința lor îmbolnăvește clientele. Dacă întâlnim astfel de situații, recomandăm tratamente sau medici.

 

IMG_1226

 

 

„CRED CĂ EU AM PREȚUL CEL MAI MARE DIN ROMÂNIA”
E.P.: La început, erau la modă unghiile din acril. Acum pare că gelul domină piața. Ce materiale folosești tu?
I.M.: Eu și angajații mei lucrăm doar cu gel. Am lucrat și cu acril, doar că pasiunea mea este gelul. Unghiile cu gel par mult mai naturale. În plus, acrilul miroase și nu toată lumea acceptă. Nu este neapărat dăunător, dar este de dorit să nu existe.

E.P.: Cât timp durează o construcție medie? Deci nu aceea cu strassuri sau alte elemente exclusiviste…
I.M.: Calitatea cere timp. Nu poți să aplici astfel de unghii într-un timp foarte scurt, pentru că e nevoie de multă atenție. Deci e nevoie cam de două-trei ore pentru o manichiura simplă, de salon.

E.P.: Lucrezi și manichiură tradițională, fără gel?
I.M.: Oferim și servicii de ojă permanentă. Dar eu și colaboratorii mei suntem bazați pe unghiile false. Dar în România acest concept nu este mereu înțeles corect. Nu este necesar să ai mereu unghii false lungi. Unghiile false se pot purta și scurte. Este așa-numita manichiură de birou. În plus, unghiile cu gel sunt mai rezistente decât unghiile cu ojă permanentă. Gelul întărește unghia și împiedică ruperea ei. Oja permanentă, în cazul ruperii unghiei naturale, va fi și ea afectată.

E.P.: Cum sunt prețurile la tine? Atât pentru manichiura pe care o realizezi tu, cât și pentru cea realizată de colaboratorii tăi.
I.M.: Cred că eu am prețul cel mai mare din România. Cât despre business, avem și servicii de top, pentru care prețurile sunt pe măsură, dar angajații mei nu percep același tarif. Prețurile lor sunt medii, raportate la piața din România. Își poate permite oricine o manichiură la noi.

E.P.: Cea mai ieftină manichiură cu gel pe care ai făcut-o tu, de când domini piața?…
I.M.: Acum prețul este unic: 100 de euro, indiferent de procedură sau design.

E.P.: În funcție de ce criteriu crește prețul?
I.M.: În funcție de lungime. Dacă unghiile sunt mai lungi, crește prețul până la sută la sută.

E.P.: Cu ce se poate accesoriza o unghie falsă – pene, strass-uri?
I.M.: Pe partea de design, sunt foarte multe materiale care te ajută să poți crea efecte spectaculoase. De la sclipici, pigment, folie, pete lichide… sunt foarte multe materiale. Am în colecție peste o mie de produse.

E.P.: Cel mai ciudat lucru pe care l-ai aplicat pe o unghie?
I.M.: A devenit banal acum, dar când am început să lucrez cu catifea, era ceva nou. Trendul a fost acum trei ani. Adusesem pentru prima dată în România catifeaua în manichiură. Era o manichiură elegantă, de ocazie.

E.P.: Ce forme sunt folosite în manichiură – round, oval, square, squoval, almond…?
I.M.: Cele mai purtabile și cele… de salon sunt, clar, migdala clasică și pătratul. Dacă vorbim despre unghii mai speciale, sunt de amintit migdala rusească, stiletto, edge, pipe…

E.P.: Există o formă pe care ai inventat-o tu?
I.M.: Nu. Încă nu am inventat vreo formă. Acum pare că toate s-au inventat. Dar nu știu ce o să fie, pe parcurs. Poate o să-mi vină idei. Cele purtabile s-au inventat, rămâne de folosit, poate, triunghiul.

 

IMG_1155
„NU GELUL STRICĂ UNGHIA, CI TEHNICIANUL CARE NU ȘTIE SĂ LUCREZE CORECT”
E.P.: Există opinii care susțin că unghiile tehnice nu sunt sănătoase, că produsele atacă unghia naturală.
I.M.: Nu gelul strică unghia, ci tehnicianul care nu știe să lucreze corect. Unghia este un țesut mort care se regenerează, timp de 90-100 de zile. Și clienta este vinovată de faptul că i se distrug unghiile, atunci când încearcă să-și dea singură gelul jos. Gelul se îndepărtează corect de către un specialist. Clienta mai spune că lasă unghia să respire. Dacă dorim să lăsăm unghia să crească complet fără gel, e nevoie de 90-100 de zile. În acest timp o unghie crește de tot pe patul unghial. O săptămână nu contează pentru o pauză de gel, ba dimpotrivă, solicită și mai mult unghia naturală. Iar unghiile mai pot fi distruse și de produse de proastă calitate.

E.P.: Unele cliente îndepărtează gelul de pe unghii în timpul sarcinii, de teama ca produsele sau lumina UV din lampă să nu dăuneze bebelușului. Există riscuri pentru acest tip de manichiură, în timpul sarcinii?
I.M.: Eu, când am fost însărcinată, am purtat unghii până în luna a noua. Le-am dat jos pentru că urma operația de cezariană. Îmi era frică cu cea mică, nu știam dacă o să mă descurc cu unghii lungi. Dar am adus pe lume un copil sănătos, totul a fost în regulă. Se spune că, în primele luni mai ales, trebuie să protejezi burtica, să nu pătrundă razele ultraviolete. Recunosc, nu am fost atentă la acest aspect. Dar lumina UV nu străpunge materialul. Iar femeile însărcinate nu au voie să facă plajă? E același lucru. Ba mai mult – cu mâna în lampă stai două trei minute, la plajă… câteva ore.

E.P.: Acum ai și o fetiță minunată, și unghiile foarte lungi. Ce le spui celor care spun că o femeie cu unghii lungi nu e gospodină?
I.M.: Trebuie să știi să porți unghii false. Cu lungimea, te obișnuiești treptat. Eu am purtat toate lungimile – de la unghii scurte, până la unghii de cinci centimetri. Sunt o femeie de afaceri, sunt mămică, sunt soție. Gătesc. Nu mult, pentru că nu am timp, nu din pricina unghiilor. Dar fac baie copilului, o îmbrac, o schimb… Nu mă deranjează deloc unghiile și nu am accidentat-o niciodată. Chiar în prima lună, când am avut unghiile naturale – care sunt mai tăioase – s-a întîmplat să o zgâri. Niciodată acum, cu unghiile lungi.

E.P.: Cine îți pune ție unghiile?
I.M.: Eu mi le fac singură. Părerea mea e că trebuie să le fac singură, pentru că eu știu cel mai bine ce vreau să obțin de la o manichiură.

E.P.: Ești dreptace?
I.M.: Sunt dreptace. Cu stânga mă descurc foarte greu. Dacă mă pui să mănânc cu stânga, nu pot să țin furculița în mână. La unghii mă descurc, însă stau foarte mult timp. Dacă am unghiile lungi și vreau să pictez ceva mai special stau și peste patru ore, doar la mâna dreaptă, când lucrez cu stânga.

E.P.: Pictura pe unghii poate ajunge până la… peisaje?
I.M.: Pictăm în miniatură, orice. Pentru că vem materiale de calitate și pensule care ne ajută foarte mult.

E.P.: Există o imprimantă care transpune pe unghie imaginea dorită de clientă. Chiar și fotografii. Este un pericol pentru designul realizat manual?
I.M.: Nu. Întotdeauna pictura manuală o să fie specială. Pentru că această imprimantă poate face multe modele la fel. Mâna omului realizează modele unice.

 

 

IMG_1182

 

E.P.: Ce oferă Academia Russian Nails by Inga Moga? Și de ce ai numit-o Academie – sună… foarte important. De ce nu doar… cursuri de calificare profesională?
I.M.: Pentru că noi suntem considerați cei mai buni din România și pe partea de cursuri. Ținem la calitatea cursurilor. Acestea durează mai mult decât o sesiune obișnuită de training pentru că oferim multă informație și fiecare elev trebuie să o asimileze. Oferim atât informații teoretice, cât și practice. Practica este într-o proporție mai mare. Avem cursuri pentru începători. Fetele care se înscriu se mai panichează la gândul că nu au mai lucrat. Ei bine, cine se înscrie la un astfel de curs nu are nevoie de experiență. Pentru aplicarea unghiilor nu ai nevoie neapărat de talent, pentru că sunt niște noțiuni care țin de tehnică. Acest curs durează zece zile. De regulă, lucrăm două zile pe săptămână, timp de cinci săptămâni, pentru a oferi cursanților răgaz să exerseze și acasă. Avem și cursuri de perfecționare, pentru cei care lucrează în domeniu și vor să-și perfecționeze tehnica. De regulă, aceste cursuri sunt de două zile. Mai avem și cursuri de forme și de design, care durează o zi sau două?

E.P.: Cât costă un curs pentru începători?
I.M.: 3.000 de lei. În prețul cursului este inclus și un kit de produse în valoare de 806 lei. Cursurile de perfecționare, de două zile, costă 1.000 de lei. Mai avem și cursuri de stiletto, care durează o singură zi și costă 600 de lei.

E.P.: Cineva care a absolvit primul curs își poate deschide deja o mică afacere?
I.M.: De regulă, elevii noștri, după zece zile de curs știu să realizeze unghii. Noi le dăm și un examen. Trebuie să aibă nota 7.5 ca să promoveze examenul. Deci dacă are 7.5 deja știe ce trebuie să facă. Avem elevi foarte buni, s-a primit și nota 9.98. Din păcate, n-a luat nimeni încă 10. Sunt fete care au urmat cursurile și acum și-au deschis deja saloane.

 

IMG_1187

 

E.P.: Notele le acorzi tu?
I.M.: Da. Sunt 1100 de puncte, care se acordă în funcție de anumite criterii.

E.P.: Diploma este acreditată?
I.M.: Școala noastră nu este acreditată de minister. Nu ne-a interesat acreditarea pentru că, dacă ar fi să gândim așa, la cele acreditate nota de trecere este nota 5. La noi e nevoie de minim 7.5. Avem persoane care au obținut diploma, la fel cum avem persoane care nu au obținut-o. Depinde de fiecare cât de mult se străduiește pentru ea. Este o diplomă dorită pentru că toată lumea știe de Inga Moga, iar o fată care vrea să se angajeze într-un salon și spune că a făcut cursurile la noi, de obicei nu mai dă probă de angajare.

E.P.: Există și bărbați care au urmat cursurile voastre?
I.M.: Nu am avut bărbați la curs. Încă! M-au sunat vreo doi-trei, dar nu s-au prezentat până acum. Poate nu au curaj să vină încă.

E.P.: Atunci, câte absolvente are Academia?
I.M.: Academia există de trei ani. Pe 5 martie a împlinit 3 ani. Avem peste 700 de absolvente.

E.P.: Te temi că vreuna dintre persoanele pe care le-ai instruit îți va fura clientela sau ar putea să te eclipseze, la un moment dat?
I.M.: Nu. Eu dau foarte multă informație la curs. Fetele știu că plătesc pentru a învăța. Nu mi-e frică să ofer din experiența mea. Iar eu, întotdeauna, mă informez și sunt cu un pas înainte. Câteodată ofer și live-uri gratuite pe Facebook.

E.P.: Gama de produse pe care o promovezi, este a voastră?
I.M.: Noi avem brandul de produse Mig. Încercăm să aducem cele mai exclusiviste produse. Suntem producătorii acestui brand.

 

IMG_1179

 

E.P.: De la ce vine Mig?
I.M.: Sigur o să citească toată lumea articolul, dacă răspund la întrebarea aceasta. E o glumă – M de la Moga sau Maxim (soțul meu), I de la Inga și G de la … punctul G, care le face fericite pe femei. Glumesc! G este și in Inga și în Moga, de acolo vine. Pe partea unghiilor tehnice oferim tot ce e necesar. Lucrăm cu cele mai bune fabrici din Uniunea Europeană. Produsele sunt executate conform cerințelor noastre și în exclusivitate pentru noi.

E.P.: Ai inventat vreun produs?
I.M.: Nu se poate spune că am inventat, pentru că nu sunt chimist. Dar am dat indicațiile necesare pentru realizarea unor produse de calitate superioară. Am cerut anumite lucruri la vâscuozitate, culoare, timp de uscare… Executanții ne trimit mostre, le probăm și, dacă sunt ok, fabrica începe producția liniei. În plus, noi ajutăm fetele și pe partea de marketing. Așa că le oferim și produse personalizate cu datele lor, pentru a-și face reclamă.

E.P.: În ceea ce te privește, nu am văzut o strategie susținută de promovare. Mi se pare că ai confirmat în timp și așa a ajuns lumea să te cunoască. Nu ai investit în publicitate… Cum îți explici succesul?
I.M.: Am început de la zero, fără bani. Sau, cu bani foarte puțini. Dacă aș fi avut bani de la început, poate m-aș fi promovat mult mai eficient. Nu mi-am permis o astfel de strategie. Eu doar am muncit – nu am avut weekend-uri, nu am avut concedii, am muncit zi-lumină. Așa am căpătat încrederea clienților, care au început să mă recomande.

E.P.: Vă extindeți și în Europa?
I.M.: Da, căutăm distribuitori în toată Europa. Avem deja câțiva distribuitori în UK, urmează Olanda, Germania, Cipru și Italia.

E.P.: Câți ani ai?
I.M.: Împlinesc 27 pe 21 mai.

E.P.: Ce e dincolo de pasiunea aceasta, cum ești ca femeie?
I.M.: Am un soț extraordinar, ne-am întemeiat o familie. Avem o fetiță, Medeea, de care sunt foarte mândră. Mi-a fost frică să fac și pasul acesta pentru că știam cât de mult mă preocupă cariera și cât de devotată îi sunt. Îmi era puțin frică de pasul acesta, pentru că nu știam cum o să mă descurc. Nu voiam să fac pauză, pentru că, în domeniul meu, pentru că lucrurile sunt mereu în dezvoltare. Însă, îmi doream și un copil. La un moment dat, când am rămas însărcinată, am plâns pentru că nu știam cum o să fie, mai departe. Dar totul este ca și până acum. De fapt, este mai frumos, pentru că avem un copil care ne luminează viața. Cu fetița mă mai ajută și mama. Am avut doar două luni de concediu. De acum m-am hotărât să nu mai lucrez în week-end, iar acele zile să le acord familiei mele.

 

IMG_1200

 

E.P.: Cu ce te-a cucerit soțul tău? Ce te-a făcut să spui DA?
I.M.: M-a cerut cu un păianjen. Am fobie de păianjeni și a spus, în glumă, că dacă nu spun DA, nu-l ia de lângă mine. M-a convins prin dragoste. Și, iată, au trecut 6 ani de atunci.

E.P.: La câți ani o vei lăsa pe fetița ta să își aplice unghii tehnice? Sunt adolescente care poartă acest tip de manichiură încă din școala generală…
I.M.: Gelul nu face rău unghiei. Deci nu există o vârstă minimă. Depinde de părinți, de cum văd ei educația copilului. O să fiu de acord ca fetița mea să poarte unghii tehnice când va crește, pentru că știu ce produse folosesc. O să știu când este timpul, cred că o să simt asta.

E.P.: Cel mai greu moment în businessul tău?
I.M.: N-am avut momente grele decât la început. Dar atunci nu se putea numi business. Atunci aveam o lampă, un set de produse consumabile și o masă de bucătărie, într-o garsonieră în chirie, în care și locuiam. De acolo am pornit. Țin minte că îi spuneam mamei să nu gătească, ca să nu miroasă a sarmale și a tocăniță, când vin clientele. De atunci țineam la imagine!

E.P.: Câte cliente poți să-ți programezi pentru tine la manichiură, pe săptămână?
I.M.: Foarte puține. Chiar dacă am ajuns la prețul de 100 de euro, clientele nu se retrag. Am crescut prețul cu gândul de a selecta și mai mult clientela. În prezent, țin mai mult cursuri. Doar luni am zi pentru cliente. Cred că voi ridica prețul și mai mult. Am cliente care iau avionul din străinătate ca să își facă manichiura la mine.

E.P.: Te gândești să extinzi activitatea și pe partea de beauty, hairstyle, spa? Să mărești Academia?
I.M.: Nu. Dacă vrei să oferi calitate, trebuie să te concentrezi pe un anumit domeniu. Doar așa vine succesul. Nu aș intra într-un domeniu în care nu mă pricep. Poate ne vom extinde către pedichiură, dar asta mai târziu.

E.P.: Ce i-ai transmite acum unei domnișoare, care a strâns bani să-și ia o lampă și lucrează într-o garsonieră închiriată, pe o masă de bucătărie, cu pensule pe care poate le-a aranjat ea cu forfecuța, ca să facă modele?
I.M.: Să aibă încredere în ea și să investească, pentru că, dacă există determinare, va ajunge la succes. Și să nu uite să viseze! Visele mele au devenit realitate!

 

IMG_1204

Top