LUCIAN BAN: ROMANIA LOVES JAZZ!

Pe 14 noiembrie, de la ora 20:00, la ARCUB Batiște, JAZZAJ prezintă în premieră în România noul album ELEVATION – „Songs from Afar”. Cu acest album extrem de personal intitulat sugestiv „Songs from afar”, reputatul pianist de jazz de origine română Lucian Ban lansează, într-un turneu european, cel de-al doilea CD al cvartetului ELEVATION. Noua apariție discografică este editată de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records, cu un suport major din partea Societății de concerte Bistrița.

Alături de saxofonistul american Abraham Burton, de contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson și de invitatul lor special, violistul american nominalizat al premiile Grammy Mat Maneri, albumul „Songs from Afar” încorporează cunoașterea profundă a jazzului modern cu extraordinara voce a cântărețului transilvănean Gavril Țărmure, într-un program muzical cu o identitate unică, ce traversează continente și stiluri deopotrivă.

Coperta album_Songs from afar_Elevation

 

EVELINE PĂUNA: Cine ești tu, Lucian Ban?
LUCIAN BAN: Sunt un muzician de jazz care trăiește la New York, dar călătorește în lumea întreagă. Deși sunt și cetățean american, mă consider un român care a ales să-și urmeze pasiunea pentru jazz în capitala mondială a acestui gen muzical.
E.P.: În 1995, după ce ai terminat studiile la Universitatea Națională de Muzică, ai inițiat proiectul Jazz Unit. Cum era peisajul muzical de atunci, din punctul tău de vedere? Ce șanse avea proiectul tău?
L.B.: Am format Jazz Unit încă de când eram student. De fapt, activitatea și dedicația noastră era atât de intensă încât am început să pierd cursuri la Conservator. Peisajul muzical la mijlocul anilor ’90 era mai mult sau mai puțin precum situația întregii țări atunci: schimbare, idealism, entuziasm și deschidere. Aveau să fie temperate în curând de realitatea economiei de piață și a procesului democratic dificil prin care trecea (și înca trece) România. Jazz Unit a avut succes de la început, albumele noastre editate de Green Records au câștigat mulți fani (pe care i-am păstrat și acum!) și aveam concerte constant.
E.P.: Ești din Cluj. Cum te-ai acomodat în București? Garanta Bucureștiul succesul în muzică?
L.B.: Mi-a plăcut energia de metropolă a Bucureștiului. Toate orasele mari au ceva special. Bucureștiul (ca și New York) nu garanta succesul în muzică, dar oferea un mediu, o efervescență a scenei muzicale pe care nu o găseai în alte orașe. Din acest motiv revin de fiecare dată cu noutăți în București – anul acesta, pe 14 noiembrie mai exact, voi lansa în cadrul Jazzaj la ARCUB noul album Elevation, Songs from afar. E felul meu de a oferi ceva înapoi orașului.
E.P.: În 1999 ai plecat la New York. Cum ți-a apărut această șansă?
L.B.: Am trimis albumele Jazz Unit către programul de jazz al New School Universty din New York.
E.P.: Ce ai reușit să construiești profesional acolo?
L.B.: Colaborări muzicale cu muzicieni de generație sau muzicieni faimoși de jazz, cu case de discuri, cu fani….. într-un cuvânt cariera și viața mea.
E.P.: Cum e viața ta acolo?
L.B.: Ancorată în muzică tot timpul, de la propriile concerte, repetiții, la scena de jazz și nu numai. NYC este unul dintre cele mai vibrante orașe din lume atât pentru arte, cât și pentru ideea de comunitate.
E.P.: Se spune că, dacă reușești la NY, „you make it anywhere”. Așa este?
L.B.: Yes.
E.P.: Care sunt proiectele profesionale în care ești implicat în prezent?
L.B.: Duetul „Transylvanian Concert” cu violonistul nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri, Elevation Quartet, un nou quartet cu Mat Maneri, Thomas Morgan și Gerald Cleaver și o versiune updatată a popularului meu grup Tuba Project, alături de cunoscutul cântăreț la tubă Bob Stewart și de celebrul baterist Billy Hart.
E.P.: Jazz… când îl va aprecia România așa cum îl apreciază America?
L.B.: Romania loves jazz! Sunt festivaluri, cluburi, case de discuri, fani, asociații care promovează jazz-ul. Tocmai am avut o serie de concerte cu Mat Maneri în nordul Transilvaniei – toate concertele au fost cu sala plină și un public entuziast.

 

Elevation_©_mircea_albutiu (1)

 

 
E.P.: De ce Elevation?
L.B.: Pentru că, de câte ori concertam cu acest grup, muzica era „elevată” de acești muzicieni extraordinari – Abraham Burton, John și Eric. To „elevate” means to raise, to uplift to a higher level.
E.P.: Albumul prezentat și în România este un mix între jazzul modern și folclor. De ce folclor românesc?
L.B.: Este o sursă de inspirație extraordinară. Pentru că, deși nu o fac deliberat, muzica autentică din România mă urmărește peste tot. Fie doine vechi, fie Enescu… „Port” cu mine, de fapt, aceste muzici. Pentru că Gavril Țărmure din Bistrița cunoaște aceste cântece străvechi și pentru că le cântă așa frumos!
E.P.: Cum se vede România, la atâția ani după ce ai plecat?
L.B.: În schimbare și în nevoie acută de schimbare.

 

Foto: Mircea Albuțiu și Mino Tibrea

 

Jazzaj_la_arcub_elevation_songs_from_afar (1)

Top