BOLOVANUL ȘI MONEDELE DE AUR

*poveste populară

A fost odată ca niciodată un rege care obişnuia să îi supună la tot felul de încercări pe locuitorii din regatul său, pentru a vedea cum reacţionează şi ce decizii iau în funcţie de situaţie.

Într-o bună zi, regele s-a gândit să aşeze în mijlocul celui mai circulat drum din regat, un bolovan. Asta a şi făcut, după care s-a ascuns şi s-a aşezat să privească dacă cineva va lua pietroiul din mijlocul drumului. Zeci de oameni treceau în fiecare zi pe acel drum, de la cei mai bogaţi comercianţi până la curtenii regelui.

Toţi vedeau bolovanul, dar îl ocoleau şi treceau mai departe. Nu puţini erau şi cei care trecând pe lângă pietroi, nu ezitau să îl învinuiască pe rege şi să îl acuze că nu are grijă de străzi, de curăţenie şi că nu ar trebui să existe asemenea bolovane pe drumurile lor.

Într-o bună zi, pe drum avea să treacă un ţăran simplu care căra din greu o traistă plină de legume. Ţăranul a lăsat legumele jos şi s-a apropiat de bolovan, încercând să îl dea din drum. S-a chinuit din greu, dar în cele din urmă a reuşit să dea bolovanul la o parte. Când a ridicat de pe jos traista sa cu legume, ţăranul a văzut un săculeţ în mijlocul drumului, chiar pe locul în care fusese piatra.

În săculeţ erau multe monede din aur şi un bilet scris de rege care spune că tot aurul din săculeţ îi rămâne celui care va da bolovanul din drum.

Ţăranul a înţeles astfel ceea ce mulţi dintre noi nu înţelegem niciodată sau înţelegem când uneori este prea târziu: Orice obstacol pe care îl întâlnim este o oportunitate de a ne îmbunătăţi viaţa!

Top