DIANA NICULAE, ZÂNA FLORILOR DE HÂRTIE

Întotdeauna m-a atras hârtia. Hârtia albă, care așteaptă să fie scrisă, hârtia care te îmbie să fii creativ. Dar creativitatea, aveam să aflu, nu constă doar în ceea ce așterni pe hârtie, ci și în modul în care hârtia prinde… viață și devine un simbol. Diana Niculae spune povești ale căror personaje sunt cele mai frumoase flori… de hârtie. Sunt flori care rezistă o viață, fără a-și pierde, însă, fragilitatea. O floare de hârtie nu are parfum și nu se ofilește. Ea este martorul discret, tăcut, al atâtor evenimente din viața celor care aleg ca mărturii astfel de simboluri. După ce a creat mii de flori din hârtie pentru evenimente de suflet din viața româncelor (deocamdată), Diana Niculae este, fără doar și poate, Zâna florilor de hârtie.

 

DSC_7897
Cine este Diana Niculae?
Sunt o persoană dedicată pasiunii mele: creez accesorii și decorațiuni handmade. Nu am cursuri de specialitate în domeniu, pur și simplu sunt un om pasionat, căruia nu-i ajunge timpul pentru toate ideile pe care și-ar dori să le transforme în realitate.
DSC_0625
DSC_7090
DSC_1635
 
Cum ți-a venit ideea să realizezi aranjamente florale din hârtie?
Înainte de a începe să realizez aranjamentele din hârtie, am început prin a crea accesorii și nasturi din lut polimeric. Ideea florilor din hârtie mi-a venit în momentul în care urma să o sărbătoresc pe o bună prietenă și mi-am dorit să-i ofer un cadou special, făcut de mine și diferit față de ceea ce îi mai dăruisem până atunci. Totul a pornit de la un tutorial văzut pe internet. Și, de acolo, n-a mai fost decât un pas până când mi-am zis că trebuie să încerc mai mult.
DSC_7434
De cât timp ai această pasiune?
Am început cu modelarea lutului polimeric, undeva prin august 2012. Eram prinsă într-un job care nu mi se potrivea și simțeam nevoia să fac ceva în plus, care să-mi facă plăcere. Tot printr-un tutorial am descoperit cum se folosește lutul polimeric și am mers imediat sa-mi cumpăr cele necesare. Am început cu două pachete, alb și negru, și am ajuns, în mai puțin de un an, la peste 100 de modele de nasturi pentru copii. Cât despre buchete și aranjamente florale… am făcut primul buchet în mai 2014 și, de atunci, nu mă mai pot opri.
DSC_6637
Cum era piața din România atunci când a apărut Di.Sign? 
Di.Sign a apărut în iulie 2014, în urma unui proces îndelungat de rebranding. Când mi-am descoperit pasiunea pentru produsele lucrate manual, nu am crezut că voi ajunge de la hobby la business. Am început timid, am vândut produse în rândul prietenilor și al colegilor. De-abia când piața nasturilor a început să se contureze, am realizat că trebuie să fac o schimbare și am pornit proiectul Di.Sign. Piața de handmade cred că a existat dintotdeauna: de la clasicele mărțișoare lucrate manual din flori uscate și rășină și stergarele făcute de bunici… Doar că atunci nu se folosea termenul handmade”, ci artizanat”. Când am început să fac nasturi, a fost ceva diferit și a prins foarte bine la public. În materie de flori, abia de acum pot să spun că am găsit nișa potrivită.
 
Cum arată peisajul internațional în ceea ce privește această îndeletnicire?
La un simplu search pe Google, monitorul se umple de flori din hârtie. Piața internațională este cu mult mai dezvoltată în tot ceea ce înseamnă handmade față de România. Chiar și la capitolul materie primă, în România suntem destul de limitați.
DSC_6661
Cât timp lucrezi pentru o floare de hârtie? Și din câte flori este formată o comandă minimă?
În momentul în care am descoperit înclinația către florile din hârtie, fiecare petala era decupata manual, cu foarfeca. Dura o veșnicie, liniile nu erau drepte și rămânea și un contur negru pe care nu reușeam să-l îndepărtez la tăiere.
Anul trecut am achiziționat un cutter plotter de mici dimensiuni, care mă salvează mult de la decupat și, astfel, durează mai puțin să realizez un aranjament floral. Dacă, la început, un buchet cu șapte gerbera mi-a luat aproximativ 15 ore doar ca să-l decupez, acum durează în jur de 3 ore să fie gata de livrare: decupat, asamblat, pozat, promovat, gata de livrare. Comanda minimă este exprimată în lei, deoarece nu merită să pierd timp pentru câțiva nasturi, de exemplu. Procesul este atât de complex încât este un efort prea mare. Aranjamentele florale, în schimb, pornesc de la 5-7 flori, însă variază în funcție de cum mi se pare că mai am nevoie de flori pentru ca aranjamentul să arate perfect.
 
DSC_8111bun
La nivel de business… care a fost investiția pentru această pasiune? Care este necesarul” pentru a porni un astfel de demers? Ce materiale folosești?
Mereu am vrut să țin o evidență a costurilor pentru necesarul de materiale, dar niciodată nu am reușit. Când te cuprinde virusul” handmade, pur și simplu nu te mai poți opri din cumpărat. Apar din ce în ce mai multe materiale, tehnici noi de lucru și ești într-o continuă dezvoltare. Dacă vrei să faci flori din hârtie, pentru început îți sunt necesare o foarfecă, câteva coli de hârtie colorată, un lipici și multă răbdare.
Ce au special florile din hârtie?
Florile din hârtie sunt speciale pentru că sunt o amintire de-o viață. Fiecare produs are povestea lui, poveste pe care tu, ca și client, o preiei odată cu achiziționarea. Întotdeauna îți vei aminti de persoana care a creat acel aranjament și momentul special pe care îl trăiai atunci când l-ai cumpărat sau l-ai primit.
DSC_7435
Recunosc, florile de plastic, indiferent cât de realistic sunt realizate, mi se par kitsch. Florile de hârtie, însă, au alt aspect și arată bine… Cum realizezi design-ul pentru fiecare aranjament sau buchet? Sunt două la fel? Cum știi când să te oprești, astfel încât să nu fie too much”?
Fiecare aranjament se realizează conform preferințelor clientului. Cati iubește rozul, Georgiana vrea să aibă din fiecare model nou câte un arajament, Andreea se căsătorește în această toamnă și vrea ceva de sezon. Încerc întotdeauna să găsesc un echilibru între culori, mă informez continuu despre combinarea culorilor și a materialelor.
Niciodată nu o să iasă două flori la fel, chiar dacă merg după același tipar. Există o floare din primul buchet, pe care nu am reușit niciodată să o refac la fel. Dar, tocmai asta e special, sunt lucrate manual și, deși se aseamănă, fiecare produs e unic. Cât despre too much”, nu mă opresc până când nu sunt eu mulțumită de produs și știu că aș plăti ca să îl am.
 
Pentru ce fel de ocazii, evenimente ai primit solicitări? 
Începând de la persoane care și-au dorit să își decoreze locuința sau biroul, la a oferi cadouri, până la nunți, am trecut prin toate. Nu m-am axat pe un segment anume, îmi plac provocările și încerc întotdeauna să aduc ceva nou, diferit și să dezvolt un portofoliu cu cât mai multe produse tematice.
Care a fost cel mai emoționant eveniment pentru care ai creat aranjamentele?
 De departe cel mai emoționant moment pentru care am lucrat a fost nunta mea. Am hotărât împreună cu soțul meu că toată nunta va fi handmade, asta incluzând: invitațiile, mărturiile, aranjamentele florale de masă, place-cardurile, lumânările și buchetele mele și al nașei. A fost o muncă foarte grea care a necesitat mult timp și răbdare, dar care ne-a adus o satisfacție enormă. Aș face la fel oricând! La fel de emoționant a fost și botezul nepotului meu, care a necesitat o complicitate de familie ca să putem pune la cale o surpriză pentru sora mea. A fost foarte greu să lucrez fără să îi arăt ce fac și fără sa ma sfătuiesc cu ea, dar am reușit în cele din urmă să-i emoționăm pe părinți. A fost un botez cu tematică spațială, cu aranjamente, place-carduri și mărturii cu rachete și astronauți.
13767218_10206938118838561_2415792242333258918_o
Cât de rezistent este un aranjament de hârtie?
 
Un aranjament din hârtie este o amintire de o viață, dacă îl protejezi de razele puternice ale soarelui, de umiditate și de praf. Și nu în ultimul rând, dacă îl admiri din când în când.
În afară de flori din hârtie, ce mai propune Di.Sign?
 
Di.Sign își dorește să creeze evenimente deosebite, cu tematici complete, detaliate: mărturii, pahare personalizate, aranjamente florale, place-carduri, meniuri, invitații. Îmi doresc ca în viitorul apropiat să îmbrac pereții în flori.
 
Cu cât timp înainte de eveniment preiei o comanda?  
Toate pregătirile pentru nunta mea s-au întins pe un an și a fost cel mai complex eveniment pentru care am lucrat. Comenzile nunților din Septembrie, în schimb, mi-au dovedit că pot mai repede de atât! Pentru evenimente mari, prefer să preiau comanda cu minim 5 luni înainte de eveniment, iar pentru alte aranjamente și buchete, o lună – o lună jumătate este suficient.
DSC_3494
 
Unde s-a dus cel mai departe (geografic vorbind) o comanda cu eticheta Di.Sign?
Sunt foarte fericită că produsele Di.Sign au străbătut toată țara. Cred ca dacă aș realiza o hartă a comenzilor distribuite, foarte puține zone ar rămâne nemarcate. Consider că piața din România are potențial! Nu am încercat încă să vând produsele mele la nivel internațional.
Cum arată profilul clienților tăi?
Clienții mei sunt oameni pasionați de frumos, îndrăgostiți de culori și combinații potrivite, persoane care își doresc să creeze amintiri de neuitat.
Unde visezi să duci această pasiune peste zece ani?
În primul rând, îmi doresc foarte mult să am un atelier adecvat muncii mele, unde să-mi pot depozita și să am la îndemână toate materialele necesare. În al doilea rând, mi-ar plăcea să închei parteneriate cu mai multe firme/restaurante și să creez articole florale pentru evenimente speciale. Recunosc că mi-ar plăcea să fac asta full-time.
 
Ce le spui celor care vor sa aibă, de pildă, buchetul de mireasă – poate cel mai important buchet de flori din viața unei femei – lucrat de tine?
 Le spun că sunt onorată că au ales să aibă un buchet realizat de mine, că voi face tot posibilul să le întrec așteptările și că este obligatoriu să-l poarte cu mândrie, eleganță și fericire!
*Pe Diana o găsiți aici:
https://www.facebook.com/DiSign.handmade
Credit Foto: Cătălin Niculae Photography
https://www.facebook.com/catalinfoto
Top