26

Am 26 de ani. Cu bune și rele… Nu sunt destui, cât să am relaxarea de a da sfaturi despre viață – deși cred că n-am să pot vorbi vreodată cu ușurință despre certitudini general valabile, însă vârsta pe care o port în acte și pe chip a venit cu lecțiile ei. Lecții pe care le-am adunat din bucurii și încercări, din momente pe care am putut să le anticipez în liniște, dar și din furtuni pe care le-am înțeles mai târziu. Sau pe care încă nu le-am înțeles.

La 15 ani credeam că e important să fii frumoasă. La 16 mi-am dorit mai mult să fiu deșteaptă. La 17 voiam să am 30… Un an mai târziu, am plâns de emoție când mi-am dat seama că „am doar 18 ani”. La 19 aveam trei joburi și facultatea. Și, de la 20, anii au zburat prea repede… 26 mi se par… 30 fără puțin. Iar, în anii de liceu, eram convinsă că 30 este vârsta cea mai frumoasă a unei femei, când și-a consolidat independența, când are o carieră de succes, când i-a spus „da” celui alături de care povestea ei devine completă. Când se gândește la copii, dar nu a renunțat la pantofii stiletto…

Poate că, peste patru ani, gândurile de acum se vor fi desăvârșit. Sunt convinsă că eu, la 30 de ani, voi fi altfel decât eu cea de acum… Totuși, împart cu tine câteva gânduri ce nu se vor a fi sfaturi, ci… experiențe care să te inspire în așteptările pe care le ai de la viață. Le-am numerotat… ca să fie 26. Nu ordinea e importantă 🙂

  1. Nu căuta răspunsuri la întrebările despre viață în paginile revistelor (pentru femei). Eu am început să cred că nu ar trebui să le mai căutăm nici în cărți… Când cauți cu adevărat un răspuns, privește-te în oglindă. Acolo este singura persoană care poate să te ajute cu adevărat!
  2. Nu judeca! Fiecare om din jurul tău are o poveste pe care nu o cunoști… Sufletul e făcut din detalii. Chiar dacă ai impresia că știi destul, poate exista, totuși, o nuanță care să schimbe povestea… Dă-i șansă fiecărui om. Mulți te vor dezamăgi. Dar vei găsi și prieteni de nădejde.
  3. Fii impecabilă profesional! Este singura comoară pe care nu ți-o poate lua cineva, vreodată! Vei fi invidiată pentru asta, ți se vor pune piedici, vei fi neînțeleasă și, deseori, vei fi cumplit de singură. Dar lucrurile pe care vei reuși să le construiești, vor fi cu adevărat importante, într-o bună zi!
  4. Trăiește în prezent, dar nu uita lecțiile trecutului și nici datoriile în fața viitorului. Fă pace cu trecutul și înțelege (odată!) că nu-l mai poți schimba! Pune-ți toată energia în „acum”! Fii recunoscătoare celor care te-au ajutat și desprinde-te de cei care îți fac rău, iertându-i.
  5. Visează, apoi trezește-te și luptă pentru visul tău! Din toate puterile tale! Vor fi momente când, pur și simplu, n-ai să mai poți… Atunci reamintește-ți de ce ai început!
  6. Investește, în mod egal, în bibliotecă și în șifonier. Lumea va continua să judece o „carte” după coperți.
  7. Continuă să crezi în marea dragoste. Dacă o ai alături, arată-i că dincolo de ea n-ar mai putea fi nimeni, n-ar mai putea fi nimic… Dacă n-ai găsit-o, încăpățânează-te să o cauți (sau să o aștepți, totuna!) și nu te mulțumi cu o relație. Tu meriți o iubire!
  8. Nu-ți pierde capul, nici inima, nu te risipi în speranțe de povești nemuritoare alături de cei cu care n-ai putea împărți vreodată altă casă decât căsuța de e-mail. Iubirea e liniște! Învață să împarți totul, mai puțin omul pe care-l iubești! Fii… patimașă, dacă așa simți, dar nu trăi pe jumătate. Fie ești TU, fie pleci… Nu-i răpi însă libertatea… Dacă te iubește, ai să simți, ai să știi – va rămâne cu tine. Dacă nu, înseamnă că nu a fost niciodată al tău.
  9. Trăiește corect. Oricât de frumos ți s-ar părea riscul, amintește-ți că ai conștiință. Dacă nu, îți va aminti ea, într-o bună zi!
  10. Dorește-ți copii! (Bucură-te, deja, dacă ești mamă!) E uriaș să dai Lumii o viață, să educi un Om, să iubești până la sacrificiu și dincolo de el!
  11. Nu-ți pierde Credința!
  12. Nu-ți uita pasiunile! Cea mai bună investiție e în tine însăți!
  13. Călătorește! Din când în când, dormi la hotel. Rezervă-ți o matrimonială, chiar dacă o să dormi singură. Te vei odihni mai bine și-ți va părea că ai lăsat acasă toate problemele. În plus, menajera va strânge după tine, a doua zi, iar tu te vei simți prințesă. Hotelurile sunt ca o evadare din realitate, sunt șansa unei zile de a însemna cât un… univers.
  14. Admiră! Caută-ți repere și modele… Spune-le oamenilor că îi prețuiești!
  15. Urcă-te în mașină și pleacă departe. Condu în viteză! Senzația este unică.
  16. Stai mai mult acasă, cu ai tăi. Cel mai prețios dar pe care poți să-l oferi celor pe care îi iubești este Timpul. El nu se mai întoarce niciodată!
  17. Zâmbește! Cei de lângă tine nu au nicio vină că tu ai o zi proastă…
  18. Ajută oamenii și nu le spune! Să-ți fie de ajuns bucuria lor!…
  19. Fii feminină! Alintă-te și înțelege că e ok să fii și vulnerabilă…
  20. Când e cazul, mergi studiat pe tocuri înalte. Dar ia-ți măcar o pereche de „converși”. Fii răpitoare din spatele genelor puternic rimelate și fii jucăușă fără machiaj. Surpinde-l, în fiecare zi. Poartă-i hainele, prin casă. (Dacă ești Gemeni, ca mine, o să te surprinzi tu însăți prin cât de diferită poți fi, de la o zi la alta…)
  21.  Schimbă-ți laptopul fără să salvezi datele din cel vechi. Te asigur că, până acum, ai pus precis lucrurile cu adevărat importante pe un stick. De tot ce nu e acolo… te poți lipsi. (Din când în când, fă asta și cu sertarele din casă).
  22. Închide-ți telefonul și dormi până la prânz. E senzațional!
  23. Descoperă locuri noi și află-le povestea. Dacă nu au una, încă, e fantastic să o scrii tu!
  24. Nu dormi în cort, dacă nu-ți place! Nu merge la evenimentele la care nu vrei să iei parte. Și așa „trebuie” să faci multe lucruri, de ce să-ți încarci lista?!
  25. Învață să dansezi vals și tango. E ca și cum ai învăța să zbori! Dansează în ploaie, vara, pe plajă, la malul mării. Senzația e unică!
  26. Bucură-te, plângi, caută-te… Iar când nu te mai găsești… Inventează-te!

 

FullSizeRender (1)

Top